Промени при пътуване в градски транспорт на София ще бъдат предложени за гласуване на Столичния общински съвет. Те са изготвени от специалния комитет за наблюдение на тикет системата в градския транспорт, който трябва да изготви новата тарифна политика за пътуване.

Идеята е от тази есен пътуването в градския транспорт на София да се заплаща по време. Става дума за два варианта – билет 30+ и билет 60+.

„Когато ползваш малко градски транспорт и много градски транспорт да има различна цена. В случая с билет 30+ имаме настоящият билет, но с допълнителна функционална възможност – в рамките на първите 30 минути от пътуването хората да могат да ползват цялата система на градския и да се прекачват неограничено в превозните средства. При 60+ имаме аналогична ситуация, но това ще може да се случва в рамките на 60 минути“, каза Зафир Зарков, зам.-председател на Комисията по транспорт в Столичния общински съвет и председател на Комитета за тарифна политика.

Предложените цени са 1,60 лв. за билета от 30 минути и 2,20 лв. за 60 плюс.

Предвижда се и намаляване на броя превозни документи. Очаква се да отпаднат например талоните за 10 пътувания.

Сред предложенията има карти с преференции за младежи до 26 години, както и за родители, които са в отпуск по майчинство. Годишните карти пък ще могат да се взимат с разсрочено плащане на повече от 2 вноски. В момента цената й е 365 лв.

Зарков обаче отново сигнализира за финансовите проблеми, които има столичният градски транспорт. Ако не бъдат отпуснати достатъчно пари при актуализацията на бюджета, то има реален шанс транспортът на София да бъде разреден от 1 юли, а чакането по спирки да стане тройно по-дълго.

Чуйте интервюто на Тереза Захариева със Зафир Зарков.