За първи път в цялост ще чуем Химна на Кирил и Методий на честването в столицата на 24 май – Ден на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност. Събитието ще се проведе от 11 ч. пред Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“. До там ще стигнем с празнично шествие, което ще потегли в 10:30 ч. от пл. „Независимост“ и ще премине покрай БАН и Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Част от стихотворението, по което е химнът, ще бъде изрецитирана от актрисата Силвия Лулчева. Всички столичани са поканени да се включат в изпяването на празничната песен.

В програмата на събитието първокласници ще изрецитират стихотворението „Аз съм българче“. Ще поднесем цветя пред паметника на светите братя. През тази година се навършват 50 години от построяването му. По този повод той бе реставриран благодарение на „Сдружение на фамилния бизнес – България“ и ателието на скулптора Марин Марков. Слово ще произнесе поетът Иван Ланджев.

Пред Народния театър „Иван Вазов“ от 12 до 16 ч. ще има празничен концерт-спектакъл, в който на сцената ще излязат 500 ученици от столични училища. На пл. „Славейков“ пред Столична библиотека са подредени „Скритите букви“, както и инсталация от цветни букви и аудиозаписи на произведения от български автори. Там ще се срещнем с любими писатели и ще има атрактивни за малки и големи събития. Вечерта пред Национална библиотека ще има 3D мапинг с концерт-спектакъл от 21 ч. Традиционно софийските културни институти – СГХГ, Регионален исторически музей – София и техните филиали, парк музей „Врана“ и Зоологическа градина ще работят с вход свободен.

Честването на 24 май отново ще опише образа на София като град на просветата, на творците и на творчеството, на съзиданието и на културното пробуждане. „Наистина София е творчески град, столица на културата. Тук работят най-много културни организации, тук са националните културни институти. София е творчески град на киното на ЮНЕСКО. В него не само на 24 май, но и всеки друг ден има многобройни културни събития. Нашето усилие е да ги подкрепяме, да ги подпомагаме и да правим така, че да увеличаваме публиката. Надявам се да успяваме все повече в тази наша мисия.“ – коментира през bTV Radio директорът на дирекция „Култура“ на Столична община Биляна Генова.

Интервю на Светослав Николов: