Пейки във формата на букви са разположени пред Националната библиотека в София в навечерието на 24 май - Празника на българската азбука, просвета и култура.

Новоизработените „Скрити букви “ са пейки, които при своето създаване бяха скрити из града и обособяваха литературни кътчета на неочевидни места. Формата им е с тази на буквите  Б, Д, Ж, З, И, Й, Ц, Ч, Ш, Щ, Ъ, ь, Ю, Я. Това са онези букви, които нямат графичен аналог в латинската и гръцката азбуки. На всяка пейка може да бъдат прочетени и стихотворенията, написани специално за проекта от Анна Лазарова, Галина Николова, Георги Господинов, Иван Ланджев, Красимира Джисова, Марин Бодаков, Мария Калинова, Мирела Иванова, Надежда Радулова, Никола Петров, Петър Чухов, Силвия Чолева, Стефан Иванов и Цочо Бояджиев. Новите пейки-букви бяха изработени от по-устойчив и здрав материал, а Костадин Кокаланов пренася върху тях специално създадения за проекта графичен език. Пейките-букви ще останат пред Националната библиотека до 21 май, а след това ще отпътуват за Брюксел.
През 2018 г. „Скритите букви“  бяха разположени на различни скрити и тихи места в града. Към всяка пейка имаше специално написано стихотворение от съвременен български поет. По този начин поезията достигаше до най-различни и случайни хора. В следващите години пейките-букви започнаха да пътуват на различни места извън България, под името „Българските букви“. Досега проектът е гостувал в Париж, Берлин, Будапеща, Рабат и Пловдив.


„Според Парижкото кметство,  800 хил. души са минали покрай тях“, разкри в ефира на bTV radio създателката на проекта Тодора Радева от фондацията „Прочети София“. Тя счита, че дори и 10 процента от тях да са се зачели в стиховете, това е добър знак. Проектът получава широка популярност и в Берлин,  където „близо до река Шпрее, където се събират много хора, имаше огромен интерес. Организирахме и поетическо четене с Мирела Иванова и Цвета Софорниева. Работим за популяризиране на българската литература и поезия“, сподели Радева.


След София и Брюксел, маршрутът на „Скритите букви“ продължава в Мюнстер, където се очаква фестивал на българската литература и издаване на антология на немски език на 14-те български поети, посочени по-горе.  В Единбург проектът ще бъде включен във фестивалите Fringe и Just през август 2021г. Организаторите ще изработят собствени модели на буквите по скиците, които сме им изпратили… Предстои и серия онлайн четения и разговори с поети“, поясни инициатора на „Скритите букви“.


Чуйте повече в интервюто на Георги Митов с Тодора Радева: