„Вече два мандата очакваме търпеливо промяна. Много от моите приятели и колеги и хора, които мислят като мен, влагат огромни надежди в изборите, които се провеждат, и се надяваме политическата сцена ще се промени“. Така коментира изборният процес в родната си Чехия писателката и журналист Павла Хоракова. „Би трябвало олигарсите да напуснат властта и да се върне истинската демокрация, да се премахне обвързването на политиката и медиите“, добави тя в ефира на bTV radio. „Нашият премиер  отдавна подлежи на разследване. Сега излязоха и нови факти от Pandora papers. Оказа се, че той притежава недвижими имоти във Франция, чийто произход не е напълно ясен. Въпросът е дали това е укриване на данъци или може би дори пране на мръсни пари.  С оглед на това че всички тези афери около премиера Бабиш и бившия министър на финансите вече траят толкова време, но все още нищо не се е случило, по тази причина нямам големи надежди. Надявам се, че парламентарните избори ще решат този въпрос и ще ускорят процеса“, посочи още Хоракова, която работи няколко години в международната редакция на Чешкото радио, а в продължение на девет години сътрудничи и с радио „Вълтава“.

Заедно с колегата си Иржи Камен участва в съставянето на два книжни колажа от писма и спомени на чешки войници, участвали в Първата световна война – „Предупреждение от Негово Величество Императора” (2015) и „Zum Befehl, господин лейтенант” (2018), които възникнали от едноименните радио-пиеси от цикъла „Полева поща”. „Чехословакия се разпадна на няколко пъти, което не е случайно. Причините са тъкмо в края на Първата световна война и разделението на тогавашна Европа. Смятам, че до днес продължават резултатите от Първата и от Втората световни войни. Едва в последните години чехите си признават някои факти, за които десетилетия наред се е мълчало“, подчерта Хоракова.

Във връзка с 10-годишнината на bTV Radio, писателката и журналист отправи поздрав към своите колеги в медията и окачестви най-сериозната промяна през този период – тази в технологиите, интернет и всички социални мрежи. Тя „носи след себе си цялата промяна на обществото в мисленето, в представянето на самия себе си. Когато наскоро имаше пропадане на Фейсбук и Инстаграм, мислих си в тези 6 часа какъв ще бъде света без тях и как той би се променил повече, отколкото в резултат от Covid-19“.

Павла Хоракова пише, превежда проза от английски и сръбски език, занимава се с публицистка. Автор и съавтор на осем книги. Дебютира с детективска трилогия за деца и младежи „Гробарчета и гробари”. През 2018 г. издава новелата „Йохана” (в съавторство със З. Досталова и А. Шайностова), както и първия си роман за възрастни „Теория на чудатостите”, който спечелва наградата „Магнезия Литера” за проза през 2019 г. Книгата вече е издадена на български език, а в нея „главната героиня е лице на науката и се интересува от загадките на ежедневния й личен живот. Тя е много рационална, но въпреки това не може да избяга от емоциите. Личните отношения са най-трудно уловими и най-близките хора са най-голямата загадка….Живеем в главите повече, отколкото в сърцата. Емоциите не могат да се заобиколят. Това е натискът на обществото- успех, скорост и няма място за слабост и ранимост“, смята Хоракова, която гостува в България по покана на Чешки център -София.

На чешкия книжен пазар излиза от печат и вторият ѝ роман за възрастни „Сърцето на Европа”.  В момента авторката подготвя и видеоцикъл за чешката литература.

Хоракова е оптимист за бъдещето на литературата, чиято роля днес открива в „сериалите, които се излъчват като стрийминги“, като уточнява, че в Чехия са известни много аудиокниги.

Чуйте какво още сподели с писателката и журналист Павла Хоракова в интервюто на Георги Митов в превод на Маргарита Руменова.