"Моите книги са с различни посоки на света. Прехвърлих няколко заглавия, като "На север от Юга» беше един от кандидатите". Така писателката Изабела Шопова описа новия си роман „Подир сянката на кондора", чиято премиера ще се проведе тази вечер, 22 август, от 19:00ч. в кино КАБАНА в парка на НДК в София. Книгата разкрива "пътуване по Западните Анди, където е царството на кондора. Той е почитан и следван", подчертава авторката.

„Подир сянката на кондора" е разказ за едно епично, двумесечно, кошмарно-комично, 6 000-километрово пътуване по гръбнака на Южните Анди, от Сантяго де Чили, през Боливия, Перу, Еквадор и Галапагос, до Богота, Колумбия. Без маршрут, план и резервации. А както бързо става ясно – и без адекватна подготовка. Смелият пътешественически екип се състои от майка и дъщеря, и двете известни с огнен балкански темперамент и несъкрушим източноевропейски инат, както и с противоположния си подход към предизвикателствата на живота по принцип, и пътуването в частност. По думите на Изабела Шопова, "се износва чистото преживяване, дълбоката искряща емоция. Пътуването е унифицирано, вместо да живеем тръпката на откривателя".

Липсата на план не е единствения изотчинк на перманентни приключения за писателката и нейната спътничка, а също и липсата на език на общуване, "тъй като английски не се говори в тези страни."

Изабела Шопова разкри, че в Южна Америка "няма друг начин за пътуване,освен с автобус, като 32- часов преход е нещо нормално. Тя открои кошмарният трафик на боливийската столица Ла Пас, както и многобройните климатични предизвикателства, пред които се изправя. "Наивна е идеята ни, че сме овладяли природата и света. Затваряме си очите за истинския хаос около нас", каза още авторката. 

Чуйте повече от интервюто на Георги Митов с Изабела Шопова в звуковия файл: