В рубриката "Българи с посока" тази седмица ни гостува писателката Катя Антонова - автор както на обичани детски книги като „Двете кралства“, „Феята от захарницата“ и „Рибка“, така и на книгите за големи „Призракът“ и „Десет женски изневери“.

„Подобно на много деца аз мечтаех да се превърна в певица, архитект, ветеринарен лекар, но докато мечтаех всичко това не съм спирала да пиша. В един момент се отпуснах и започнах само да пиша. Това е дейността, която ме е съпътствала през целия ми живот. Общо взето аз правя само това. Просто спрях да се съпротивлявам и да търся нещо друго, тогава нещата започнаха да си идват на мястото. Разбрах, че посланията, които отправям чрез своите книги, много добре се разбират от читателите и това ме стимулира да продължавам“, разказа Антонова за пътя, по който е минала, за да стане писател и издател.

Тази седмица излиза и четвъртата книга от поредицата за феята от захарницата, която обещава да е много по-различна от останалите три.

„Книгата за Ванилия се роди покрай най-голямата ми дъщеря. Доста съм си взела от нейния характер, за да създам този образ. Чрез Ванилия аз се опитвам да кажа на децата едни по-важни неща. Покрай смеха и забавата те чуват нейната мъдрост“, разказа авторката на „Феята от захарницата“.

Катя Антонова сподели още, че новото й предизвикателство е да наложи българските автори като силни и интересни имена в детската литература.

„За щастие работата ми до голяма степен поглъща моето време, а останалото време прекарвам с децата ми, с които много четем. В същото време с тях оставаме на детските книги, така че животът ми май е една детска история“, каза още тя.

Чуйте цялото интервю на Тереза Захариева с Катя Антонова.

Търсенето на успех отвежда мнозина надалеч от дома, но в един миг сърцето започва да си иска своето и ни връща по родните места, при близките, при забележителната ни природа и при вкусната храна. Уважавайки обичаите на страната ни олио Бисер вече над 70 години продължава да създава 100% български продукт с високо качество и утвърден вкус, които ни напомнят за дома. Не пропускайте рубриката "Българи с посока" по bTV Radio и научете любопитните истории на успешни наши сънародници!