Над 200 кв. м драсканици, главно надписи на омразата, бяха заличени от стените на мостовете на булевардите „България“ и „Витоша“ през изминалите дни. Инициативата е продължение на пролетното почистване на града и е по нареждане на кмета на София Йорданка Фандъкова. Акцията бе проведена от Столичен инспекторат и в нея участваха и доброволци.

„Благодаря на всички, които се отзовават на нашите инициативи и се включват с материали, труд и време, защото споделят каузите, за които се борим.“ – изрази признателността към усилията на съмишлениците Иво Пенев от Столичен инспекторат.

Драсканиците бяха заличени със специално изработена за случая боя с цвета на бетона. Така на стените на съоръженията остават само графитите на стрийт артисти, включили се в инициативата „АРТхеологически обект“, част от кампанията „София – Европейска столица на културата 2019“. Предстои да бъдат премахнати драсканиците по моста при булевард „България“ и „Околовръстен път“, както и по моста на бул. „Брюксел“.

През последните две години са почистени над 6000 кв. м стени в София, съобщи Иво Пенев от Столичен инспекторат. Акцент в работата е освобождаване на градската среда от знаци на омразата. Преди дни инспекторатът подпомогна с материали и логистична подкрепа организация „Колектива“, ученици от 134 СУ „Димчо Дебелянов“, студенти от НБУ и НАТФИЗ, които инициираха премахването на символи на омразата от районите около храмове. Първо бе почистена оградата на църквата „Св. Параскева“.

„Мога да съм радостен, че има отзвук от тези примери, които показваме. Оказва се, че администрацията на Столична община не е единствена в стремежа си градът ни да има по-добър външен вид.“ – коментира Иво Пенев.

Същевременно продължава и инициативата по подкрепа на графити артистите. След художественото облагородяване на подлеза на Централна автогара, с помощта на художници от ОП „Паркове и градини“ бяха изрисувани бетонните елементи на входа на Южния парк откъм бул. „Петко Ю. Тодоров“.

„Всички могат да се любуват на чудесните рисунки – морско дъно и морски обитатели, които се вписват в парковата среда.“ – каза още Иво Пенев.

Интервю на Светослав Николов: