Собствениците на къщата на Гешов в центъра на София вероятно ще обжалват пред съда изработения проект за превръщането на сградата в детска градина, коментира пред bTV Radio кметът на район „Средец“ Трайчо Трайков. В момента тече процедура по съобщаването на решението на съда, с което е отхвърлена жалбата срещу служебно изготвения от Столична община ПУП, предвиждащ вместо хотел, на това място да има детска градина.

„Важно е да бъде създаден действащ модел, като съществува реално възможност за осъществяване на процедура, по която такива имоти или да се отчуждават, при условие че собствениците умишлено ги разрушават, или да се ипотекират и със средствата общината да извършва ремонти. Такъв механизъм има, но такъв случай не е осъществен. Процедурата не работи, машината блокира. В момента е битка по битка. Тук засега имаме успех – той предотвратява построяването на седеметажен хотел, но не гарантира възстановяването на физически точно тази къща, както е в момента.“ – коментира кметът на столичния район „Средец“ Трайчо Трайков.

Вместо да блести като бижу в центъра на София и да е белег на историческата ни памет, призоваващ ни към отговорност, сградата в момента е оставена на милостта на времето. „Поуката е, че когато е предварително ясно, че тази сграда може да бъде възстановена и да блести като бижу, тя ще привлече инвеститори с такова намерение. Но тъй като до момента това не е казусът, действа друг бизнес модел – хора, които придобиват такива имоти, се фокусират върху това да ги разрушат и да изпълнят градоустройството за максимално уплътняване на мястото. Когато бъде предпоставено, че такава сграда може да бъде единствено възстановена в предишния си вид и нищо друго, тогава ще дойдат и правилните хора.“

Интервю на Светослав Николов: