Днес, 23 юли, започва благотворителният фестивал OPEN BUZLUDZHA FEST за опазване на изкуството в паметника Бузлуджа. В организацията на събитието под мотото “Музика за мозайка” се включват доброволци от цялата страна.  Стефан Вълдобрев, Уикеда, Иван Шопов, Мила Робърт и десетки други музиканти ще се включат в поредицата от музикални прояви, която ще продължи на 24 и 25 юли на поляната при монумента в подкрепа на българското културно наследство. Предвидена е и 2-ра електро сцена с DJ сетове, която се намира до паметника на Хаджи Димитър. Сред участниците са и редица благотворителни организации, които ще представят каузите си от сцената на фестивала. Гостите на събитието ще могат да се разположат на  палатков лагер или да разположат кемперите си в района.  От град Казанлък до фестивалната поляна е организирана автобусна линия по време на събитието. Средствата от фестивала ще бъдат използвани за паметника Бузлуджа, като настоящата цел е набирането на 64 000 лв. за опазване на мозайките. Благотворителният фестивал е организиран от фондация “Проект Бузлуджа” с подкрепата на Община Казанлък и съмишленици.

Фестивалът ще отбележи решението на “Специализирания експертния съвет за опазване на недвижимите културни ценности” в България , емблематичният монумент да придобие статут на недвижима културна ценност от национално значение. „Ние се отнасяме към паметника Бузлуджа като културна ценност от самото начало. Това няма да промени отношението и начина ни на работа.Прилагаме най-високи международни стандарти за опазване на културно наследство“, заяви в ефира на bTV Radio арх. Дора Иванова- председател на Фондация “Проект Бузлуджа”. „Даването на статут на паметник на културата не обвързва директно нито държавата, нито Министерството на културата с мерки, които трябва да се вземат. Те са наложителни. Силно се надявам желанието, което е показано от Министерството на културата, Община Казанлък, Областния управител на Стара Загора, които подкрепят работата, че това е добър знак за бъдещо сътрудничество и дейности за опазването. Самият статут не дава гаранция нито за опазване, нито за финансиране, но е една добра предпоставка и показва възможности за работа в бъдеще“, добави Иванова.

„Мозайките се разпадаха буквално пред очите ни. Имаме почти 1000 кв.м мозайка- едно от най-големите мозаечни пана в цяла Европа от 20 век. С временни решения миналата година спряхме разрухата, за да запазим изкуството с екип от 18 реставратори от 4 държави. Направихме и навес над вътрешния кръг. Целта е да съберем средства за външния мозаечен кръг. Това са 14 произведения на някои от най-големите български художници, които продължават да бъдат застрашени. Затова стартирахме дарителската кампания“, подчерта младата архитектка.

Днес в Казанлък продължава и международната конференция: „В действие: Следвоенно архитектурно и художествено наследство в Централна и Източна Европа - интегрирани подходи към дисонантните обекти“. Организатори на събитието са Националните комитетни на ИКОМОС в България и в Германия. Домакин е Община Казанлък. На събитието ще бъдат обявени актуалните резултати от проектите за паметника Бузлуджа: „План за опазване и управление“ и „Аварийно стабилизиране на мозайки“, проведени от 2019 до 2021 г. Конференцията ще представи иновативни и интегративни подходи, служейки за платформа за обмен на международен професионален опит. В нея ще се включат над 30 експерти от 8 държави. Конференцията се излъчва онлайн във Facebook и YouTube страниците на Проект Бузлуджа.

Още подробности чуйте в интервюто на Георги Митов с председателя на Фондация “Проект Бузлуджа”  арх.Дора Иванова, която е основен двигател на дейностите по реставрацията и опазването на обекта.