За втора поредна година годишната концентрация на фини прахови частици във въздуха на София е под нормата. През изминалите две години е имало около 39 дни с превишение на средноденодневните норми при допустими 35, но подобрението спрямо 2017 г. и 2018 г. е значително, съобщи пред bTV Radio Десислава Билева – заместник-кмет на Столична община по направление „Зелена система, екология и земеползване“. Тя каза още, че транспортът е изместен от първото място като замърсител и сега основен източник на фини прахови частици е битовото отопление на дърва и въглища с дял от 40 %. „Затова и в новата програма за подобряване на чистотата на въздуха е заложено продължение на мярката за подмяна на уредите за отопление. Заявления се приемат в районните администрации. Досега са одобрени над 5 600 домакинства, а с повече от 1 400 от тях са сключени договори. Уредите им трябва да бъдат подменени до началото на следващия отоплителен сезон. От началото на годината заявления са подали над 500 домакинства. Изискванията са три – да се отоплявате на дърва и въглища, да сте собственик на имота и да нямате задължения към общината.“ – призова гражданите към включване Десислава Билева. Тя коментира, че интересът е голям. „По данните от социологическо проучване домакинствата, които се отопляват на твърдо гориво, са над 50 000. След преброяването НСИ ще ни даде отново своите данни, за да можем да се възползваме от финансиране от Европейската комисия да подменяме безплатно отоплителните устройства и във времето да въведем нискоемисионни зони.“ – добави заместник-кметът по екология. Паралелно интегрирано с шест общини продължава да се реализира и друг проект по програма Life за подмяна на отоплителните уреди, като заявления ще се набират от началото на май.

Нискоемисионни зони вече са създадени за автомобилите. Десислава Билева съобщи, че тази година са отделени над 1 400 000 лв. за възстановяване на зелени пространства, превърнати в „кални точки“ заради паркиране на коли. Пилотни проекти вече се реализираха в районите Овча купел, Надежда и Искър, а през 2021 г. ще се работи на цялата територия на София. Все повече са и дърветата в града – годишно се засаждат над 3000, а през миналата – повече от 5 000. Те се появяват в дворовете на училища и детски градини по инициативата „Моето зелено училище“, а също и по улици и булеварди, паркове и градини. В знак на благодарност за включването на диагностично-консултативните центрове в борбата срещу Ковид-19 край тях също ще бъдат засадени дървета.

През есента започва създаването на втора нова гора. В продължение на шест залесителни сезона на площ от 206 декара върху бившето сметище на Суходол бяха засадени над 104 000 фиданки. Сега програмата продължава в Нови Искър, като край с. Негован върху 137 декара ще бъдат засадени 70 000 широколистни дървета. Залесяванията имат и своя възпитателен ефект, коментира заместник-кметът Десислава Билева. „Децата приемат екоинициативите много добре. В петък открихме обновен парк в Нови Искър и засадихме 20 липи. Децата и всички дошли много се зарадваха на възможността да се включат.“ – каза тя. Какви видове да се засаждат занапред ще препоръчат експерти от Лесотехническия университет, които в момента правят анализ на почвите.

Научният съвет, работещ за подобряване на качеството на въздуха, е установил, че 18 процента от замърсяването идва от преноса на замърсен въздух – не само от Сахара, но и от Перник, а също и от зони западно от София. „Столична община ще направи всичко, което зависи от нея, за да може този външен пренос да стане незначителен.“ – ангажира се заместник-кметът Десислава Билева. Тя съобщи също така, че в новата програма е заложено информиране на гражданите за актуалната ситуация със замърсяването и за предприеманите мерки. „Затова бе закупена първата мобилна автоматична станция за измерване на качеството на въздуха. В момента тя е в Надежда. За да се информират гражданите, работи мобилно приложение Sofia Air, има и микросайт air.sofia.bg - Данни за качеството на атмосферния въздух в София, сега се разработва изцяло нов сайт, който скоро ще представим.“ – съобщи столичният заместник-кмет по екология Десислава Билева.

Интервю на Светослав Николов: