Концесионер с минимум 3-годишен опит в балнео и спа услугите с минимум 2 млн.лв. приходи от този вид дейност, минимум 50 процента отстъпка за ученици, пенсионери и хора в неравностойно положение, концесионна такса от 12 % от приходите, но не по-малко от 220 000 лв. годишно, са част от условията, които ще бъдат предложени на бъдещия концесионер на минералната баня в Банкя. „Със залагането на минимална такса общината гарантира тази сума, тъй като процентът от приходите биха могли да бъдат различни през годините. Това условие е тръжно, така че съответните кандидати имат възможност, за да получат по-добра оценка, да предложат по-голяма такса“, заяви в ефира на bTV radio кмета на район „Банкя“ Рангел Марков. По думите му, „срокът за концесията за строителство е 20 години, като се предвижда изграждането на 25-метров закрит плувен басейн, като подчертавам, че ще бъде подземен“. Съоръжението ще има топла връзка към Банята, като се намира непосредствено в задната част на сградата в пространството между нея и чешмите с минерална вода. „Задължително условие към бъдещия концесионер е да се изгради в рамките на 2 години. За басейна е издадена виза за строеж, съгласувана с Националния институт за недвижимо културно наследство“, посочи Марков. „Тези условия биха могли да претърпят промени в комисиите на СОС и по време на заседанието на СОС, тъй като е в прерогативите на общинските съветници е да дадат предложения и да направят изменения по условията“, уточни районният кмет на Банкя.

„На последната комисия се взе решение за срокът, в който да стартира работата на банята, е да бъде не по-дълъг от 3 месеца след подписване на договора с концесионера“, допълни Рангел Марков. „Хората са с очакване да започне да работи. Заварихме една рушаща се сграда с паднал покрив. Освен че е реставрирана, тя е социализирана, освен възстановените по автентичен начин. В приземния етаж, където имаше само огромни резервоари с нафта, там в момента е разположен съвременен спа-център. Банята е обновена с допълнителни функции. Преди да започнем проекта направихме сериозно проучване на баните в Будапеща и в Баден до Виена, от които черпихме полезен опит, тъй като са строени по едно и също време с нашата в Банкя. Тя е проектирана от баварския архитект Карл Кохедер, който е бил по онова време главен архитект на Мюнхен“, разказа кмета на район „Банкя“.

Според него, „в различните етапи от възстановяването на банята сме провели съответните обществени представяния. На 14 февруари 2018г. представихме проекта какво предстои, на 29 януари 2020г. преди пандемията, възможните форми на управление на Балнеолечебницата….Имахме огромното желание да ускорим концесията, но следва да уведомим всички министерства и МС съгласно Закона за концесиите и да очакваме становища от тях“. Той разкри, че след това ще се изготви доклада за концесия на кмета на СО, а впоследствие - условията ще бъдат представени на обществеността. „Надявам се, че през септември концесията ще може да бъде разгледана през комисиите на СОС. Интересът на Банкя е максимално бързо да започне да функционира този емблематичен за града ни обекта не само заради директните, а и индиректните ползи от всички посетители. Местният бизнес е в очакване на още по-голям интерес към нашия град“, каза още Рангел Марков.

През 2015г. завърши голям проект за водния цикъл на Банкя, който включи 36 км. канализация и 11,5 км. съпътстващи водопроводи. „В рамките на 2 години хората изстрадаха много, защото става дума на канализация по основните улици. Наложи се да се направят обходни маршрути“, припомни районният кмет. „Малко над 50 % от територията на Банкя е обхваната с канализация. Изграждане на още 30 км. битова и  дъждовна канализация, като общата стойност на проекта е 22 млн.лв. Проектът е дългоочакван от хората, тъй като ще засегне най-вече вътрешнокварталните улици. Надявам се до края на годината реално да започнат дейности по проектиране и строителство“,  обясни Рангел Марков.

Стартираха дейностите по ремонта на пътя за Дивотински манастир „Света Троица”. Стойността на проекта, възложен от СО, е 600 000 лв., а срокът за завършване е 31 юли. След приключване на тази реконструкция, ще бъде ремонтиран и пътя за Клисурски манастир „Света Петка“, за което са отделени 1 800 000 лв. „Разширяваме нашата детска градина с още 3 нови групи,  с 3 нови детски площадки в 78-мо училище. Използва се част от училищната база, като се адаптира за детска градина. По този начин ще можем да приемем още деца от Банкя и проблемът с недостиг на места в Банкя на практика ще бъде решен. Целта е през септември да бъдат открити тези нови групи. Друг значим проект е реконструкция на моста на квартал „Вердикал“, който свързва Банкя с Клисура. Поради дъждовете и лошите метеорологични условия преди няколко години пропаднаха част от съоръженията на моста. На 12 юли влиза в сила разрешението за строеж и ще започне незабавно след това неговата реконструкция“, съобщи кмета на столичния район „Банкя“.

От 7 до 9 юли в парк "Ротонда" район "Банкя“ представя три безплатни кино прожекции. Филмите ще бъдат показани от 21.30 ч., както следва:

7 юли (сряда) - "БЕНЗИН" (2017 г., реж. Асен Блатечки, Катерина Горанова

8 юли (четвъртък) - "ОПЪРНИЧАВИТЕ" (2019 г., реж. Георги Костов

9 юли (петък) - "НОКАУТ, ИЛИ ВСИЧКО, КОЕТО ТЯ НАПИСА" (2018 г., реж. Николай Илиев

Актьорът Асен Блатечки ще се срещне днес със своите почитатели в Банкя след прожекцията на филма му "Бензин". Това съобщи в ефира на bTV radio зам.кмета на Район „Банкя“ Александра Александрова. Входът за всички прожекции е свободен. Събитието е част от Календара с културните събития на Столична община за 2021г. Александра Александрова разкри и подробности за провеждането на традиционните празници на минералната вода, здравето и дълголетието “Горешляци”, които ще се проведат от 15 до 18 юли 2021г.

Чуйте повече подробности от интервюто на Георги Митов с кмета на Район „Банкя“ Рангел Марков и зам.кмета Александра Александрова:

Снимка: Румяна Николова - райно Банкя