„Намираме се в средата на пожароопасния сезон, а това лято се очертава да е едно от най-топлите напоследък, така че вече е доста сухо и високо в планината и по-ниско в горите. Където и да сте сред природата, бъдете внимателни с паленето на огън, даже и на регламентираните места, ако не е наложително.“ Това каза в ефира на bTV Radio Владимир Милушев, директор на Национален парк „Рила“ и дългогодишен природозащитник. Той призова туристите да избягват паленето на огън и изхвърлянето на фасове.

„Един пожар причинява безсънни дни и нощи работа за борба със стихията, а след това води до унищожение и загуба на ценна природа и ресурси. Възстановяването на една вековна гора, ако я загубим в пожар, отнема стотици хиляди години“, допълни той.

По повод новите правила за туристи около Седемте рилски езера Милушев каза, че има разбиране от страна на посетителите и те се спазват. Досега има подаден един сигнал за джип в района, но той не е навлязъл на територията на Национален парк „Рила“.

„В горския фонд под парка се е случило, но и там си е нарушение. Установено е, че има нарушение, но не е установено кой е нарушителят. Има съставен предупредителен протокол от Регионална дирекция по горите на предполагаемия собственик на МПС-то. Радващото в случая е, че това наистина е изключение“, допълни той.

Директорът на Национален парк „Рила“ даде и своите препоръки към туристите кои красиви места могат да посетят това лято.

„Повечето посетители на планината посещават основно северната й част. В южната част на планината също има много красиви места – Карааланишките езера, които са малко по-навътре в планината (най-лесният достъп е от Семково, но може и от хижа „Македония“). Също езерата над Белица – Вапските езера и района на хижа „Грънчар“. Има много красиви места в южната част, които си струва да се видят. Там са и едни от най-интересните вековни гори“, каза още той.

Чуйте интервюто на Тереза Захариева с Владимир Милушев.