На 7 декември от 18.30 ч. в Централното фоайе в Националната библиотека ще бъде представена графичната новела „На конци 1968. Една действителна история“, създадена от Веселин Праматаров. Комикс проектът разказва историята на тримата български студенти - Едуард Генов, Александър Димитров и Валентин Радев, протестирали през 1968 против инвазията на Варшавския договор в Чехословакия. Проектът е иницииран от Чешкия център съвместно с Посолството на Чешката република в София и Посолството на Словашката република в София. Събитията и героите в тази книга са действителни. Тя е история за лицето на един обществен строй, както и за хората, въвлечени в него, за човешките въжделения и копнежа за свобода.

„Тримата студенти показват голям кураж, който не се среща всеки ден“, подчерта посланикът на Чешката република в България Н. Пр. Лукаш Кауцки в ефира на bTV Radio. Според него, „заглавието на книгата е игра на думи. „Конците“, които съпровождат човека в неговия живот, са изключително много. Това са конците, които ни дават посоки в живота, които ни напътстват и ни показват че можем да проявим качества и да извадим сили в моменти, в които не е възможно да го направим“.

„Това е символ на начина на живот в една диктатура, когато хората са живели един живот в своето семейство и друг живот в публичен план“, заяви Н. Пр. Мануел Корчек, извънреден и пълномощен посланик на Словашката република в София. По думите му, „събитията са били не само в Прага, а из цяла Чехословакия. Инвазията засягаше цялата страна, също както и мечтата за демокрация“.

Двамата дипломати изразиха задоволството си от новата политическа обстановка в страната ни, но споделиха болката си заради продължаващата епидемия от коронавируса. „Около 67% са ваксинираните в Чехия. Има хиляди нови случаи от Covid-19, но много по-малко са хоспитализирани и по-малко умират“, коментира посланик Кауцки.  „Радвам се, че България след 3 вота ще има свой парламент и правителство. Радостен съм, че се запазва стабилността по отношение на президентската институция. Вярвам и ме се иска да се справим с пандемията. Надявам се, че след тези 2 години ще можем да се озовем в една нова ера“.

Според посланик Корчек, „отношенията ни могат да се развиват най-добре там, където имаме общи интереси. Това е борбата с пандемията, а и дигитализацията и търсенето на общи европейски решения за нашите проблеми."  

Чуйте повече в интервюто на Георги Митов с посланика  на  Чешката  република в България Н. Пр. Лукаш Кауцки и Н. Пр. Мануел Корчек, извънреден и пълномощен посланик на Словашката република в София в превод на Мария Дункова /от чешки език/ и Татяна Вайсова /от словашки език/: