„Суверенният Малтийски орден  е един от най-старите рицарски ордени с непрекъсната история от 1094г. до днес. Той възниква в Йерусалим с цел да подпомага поклонниците на Гроба на Исус Христос в Светите земи, които са се нуждаели от специална помощ, бидейки болни, ограбени, изтощени от дългото пътуване…Когато Малтийският орден е обявен за суверенна държава от папа Паскал, той е изгонен от Йерусалим, след като мюсюлманите превземат града. Орденът търси прибежище в Кипър, на о-в Родос и в Малта, където пребивава 300 години“,  разказа в ефира на bTV Radio Н.Пр. г-жа Урсула Хьофтер Дзуколи – посланик на Суверенния Малтийски орден в България.  Понастоящем това е най-малката държава в света - 2-3 сгради с прилежащите им терени в центъра на Рим. Тя няма граждани и монета, а издава марки, търсени от колекционери. Разполага само с паспорти за дипломати. Членовете на Ордена са рицари или дами, като може да попаднеш в него, „ако имаш заслуги в помощта към бедните, болните и нуждаещите се по света, изявени морални ценности и да бъде католик. Има много малки изключения за некатолици. Единственият член за България е Н.В. Симеон Втори, който по династична линия е рицар на Ордена“, допълни дипломатът.

Суверенният военен орден на хоспиталиерите на свети Йоан, от Йерусалим, Родос и Малта е направил над 500 дарения и акции в 300 населени места в България. Той започна програма  за раздаване на основни хранителни продукти в католическата катедрала „Св.Йосиф“ в София, раздаване на топла храна за бездомни хора, професионална реализация на деца от центрове за настаняване от резидентен тип. „Броят на нуждаещите се хора в България се увеличава. Ще се опитаме програмите с хранителните пакети и с топъл обяд, който се дава съвместно с „Каритас“ в четвъртък на Женския пазар, да продължат до края на зимните месеци, които са особено трудни за бедните хора. Зависи от дарителските средства, които получаваме“, разкри посланик Хьофтер Дзуколи.

Сред даренията, направени от Суверенния  Малтийски орден в България, са 5-6 линейки, като последната работи в Дупница, първи по рода си апарат за раздвижване във виртуална среда, предоставен в Център за работа с деца с церебрална парализа в столичния район „Красно село“, болничен ехограф за столичната белодробна болница „Света София“. „Нашите инициативи бяха осъществени в сътрудничество с инициативата „Българската Коледа“, като имаме списък с молба за дарение на апаратура и работим за удовлетворяване на някои от тези нужди“, подчерта дипломатът. Неотдавна Суверенният Малтийски орден дари и дефибрилатор за педиатричното отделение на Асеновградската болница и специален апарат за дерматологични изследвания в поликлиниката на Окръжна болница.

Друга инициатива на Ордена е „Make a wish“. Тя е ориентирана към желанията на деца, настанени в домове, които не могат да бъдат реализирани поради липса на семейство или невъзможност на съответната институция на пребиваване да ги изпълнят.

Какво още разказа посланикът на Суверенния Малтийски орден в България Н.Пр. г-жа Урсула Хьофтер Дзуколи, чуйте в интервюто на Георги Митов в превод на Ива Михайлова: