На 29 април 2024г., 19.00ч., Аула на Софийския университет "Св.Климент Охридски" предстои изпълнението на „Матеус пасион“ от Йохан Себастиан Бах. 
 
 
Няма друго музикално произведение подобно на „Матеус пасион“ ("Страсти по Матея"), което с пресъздаването на евангелските събития да е по-подходящо да ви въведе в духовната атмосфера на Страстната седмица. Според Алберт Швайцер, „музиката на Бах е като възвишената поетична мъдрост, която трае и се издига над всички останали творби. Тя е като непреходен порив на вдъхновение, който изобилства с благодат и спокойствие, като един поток на чиста и възвишена красота".

„По време на социализма твърде малко можеше да се мисли за изпълнението на тази музика. През 2000г. успях да уговоря за първи път Софийската филхармония и Националният филхармоничен хор. Ние се занимаваме от 2007г., като диригент е Йосиф Герджиков", заяви пред bTV Radio инж. Георги Колчаков- организатор на събитието и председател на Фондация „Бахово общество в България“.

Снимка: Фондация Бахово общество в България

Тази година солисти ще бъдат Гиргина Гиргинова – сопран, Олга Михайлова-Динова – мецосопран, Виргил Хартингер – тенор /председател на Баховото общество в Залцбург/, Виктор Кръстанов – баритон, Пламен Бейков – бас, Елиянка Михайлова – хормайстор
континуо Димитър Тенчев – виолончело, Борис Радилов – виолончело. Съпроводът е на 
Фестивален хор и оркестър при „Бахово общество в България“ с диригент Йосиф Герджиков.
 
Концертът се организира в партньорство с Културния център на Софийския университет.
 
Билети можете да закупите от тук https://epaygo.bg/4070768066 и на място преди събитието.
 
 
Чуйте повече от интервюто на Георги Митов с инж. Георги Колчаков- организатор на събитието и председател на Фондация „Бахово общество в България“, разположено в звуковия файл: