Браншът на розопроизводителите е застрашен от фалити и изчезване, алармират от бизнеса. За това алармира в ефира на bTV Radio Владимир Стоянов, розопроизводител от Буново, председател на сдружение „Българска розова долина“ и инициатор на кампанията "SOS Българска роза".

Годината е поредната тежка за розопроизводителите в България заради ниските изкупни цени, които тази година стигнаха 1,50 лв. за килограм розов цвят, при себестойност около два лева.

„Tежка е годината. Това, от което имат нужда розопроизводителите, е да им се помогне финансово. Ние искаме да компенсираме тази разлика в цената, така че хората да продължат да берат рози и догодина и да не се отказват от този поминък, който е символ на нашата страна пред целия свят“, каза Миряна Георгиева - член на управителния съвет на сдружение „Българска розова долина“.

За целта вече започна дарителската кампания "SOS Българска роза". До момента са събрани 60 000 лв, но крайната цел е 190 000лв.

Средствата, събрани от "SOS Българска роза", ще подпомогнат земеделски производители, които през 2021 г. са регистрирали продажби на розов цвят на цени под себестойността от два лева. Сдружението "Българска розова долина" разпределя помощта след предоставяне на необходимите документи, за което се следи от Контролния съвет на сдружението.

Всеки, който иска да подкрепи кампанията, може да изпрати SMS с текст DMS ROZA на кратък номер 17 777.

Чуйте цялото интервю на Тереза Захариева с Владимир Стоянов и Миряна Георгиева.