„Столичният общински съвет подготвя мащабна кампания за пътната безопасност в София. Част от промените не зависят от нас, а от държавата.  Очаквам в предизборната кампания всички политически партии да застанат зад една изключително ефективна мярка, предлагана от НСОРБ – да дадат права и правомощия на общините да глобяват през собствените им камери“. Това заяви пред bTV Radio председателят на Столичния общински съвет /СОС/ Георги Георгиев. По думите му, „общинските камери могат да бъдат свързани с тези на МВР. Има и софтуерно решение, за да може да глобяваме за превишаване на скоростта, за пресичане на червено и за влизане в забранени улици“.

Георгиев очаква среща с министъра на вътрешните работи, на която да бъдат обсъдени и други мерки. „Настояваме за повече камери в София и повече жива полицейска сила по улиците“, добави той. „Увеличаваме камерите в буслентите. От втория учебен срок вече 160 училищни автобуса се движат в бързите ленти. Мярката е ефективна, като се надяваме на увеличение на техния брой“, допълни председателят на Столичния общински съвет.

За пътната безопасност се въвеждат и умни светофари със сензори, които регулират трафика. Вече са открити и две нови пешеходни пътеки в район „Оборище“ – на ул. „Черковна“ и на ул. „Оборище“. „Реагираме по сигнали на граждани. Поставяме нови, а не само повдигнати пътеки“, уточни Георгиев.

Чуйте цялото блиц интервю на Георги Митов с председателя на Столичния общински съвет Георги Георгиев: