България се ваксинира – информирай се, ваксинирай се, прегърни живота!“ – това е името на информационната кампания на Представителството на Европейската комисия в България. Тя допълва усилията на българските здравни власти при информирането на гражданите за ползите от имунизирането срещу коронавирус и се осъществява с подкрепата на Министерството на здравеопазването и в партньорство с Българския лекарски съюз, Световната здравна организация, УНИЦЕФ, Националното сдружение на общините в България и други партньорски организации.

 

Гост в предаването „За града“ по bTV Radio с водещ Лили Ангелова бе г -н Цветан Кюланов, изпълняващият длъжността ръководител на Представителството на Европейската комисия в България.

 

Дезинформацията и фалшивите новини са една от основните причини да стартира кампанията. „Наблюдаваме едно много високо ниво на колебаещи се сред българското население…Големият брой колебаещи се колебае, заради дезинформацията, която ги залива, отчасти от свои собствени обективни фактори, отчасти поради липсата на достатъчно ясна и точна информация. И с нашата кампания се стремим да помогнем точно на тези хора да се информират и да стигнат до правилно решение“, заяви г-н Кюланов в ефира на bTV Radio.

Целта на кампанията е с положителни послания да се насърчи и информира онази част от българските граждани, които все още имат колебания относно ваксинирането, както сочат последните социологически данни на Евробарометър.

Снимка: Представителството на Европейската комисия в България

Много често хората спират на първата стъпка, преди да се търсят информация от достоверните източници. Освен емоционалното послание – да се опитваме върнем към нещата, които харесваме и обичаме, е да се отиде на страницата на Представителството, където на разбираем език събираме такава информация, от достоверни източници: Световна здравна организация, Лекарски съюз, Министерство на здравеопазването“, допълни Кюланов. На сайта е възможно да се задават и въпроси от страна на потребителите с цел получаването на допълнително информация от горепосочените източници.

 

Повече информация за кампанията ще намерите на интернет страницата на Представителството и по-конкретно на специалната страница с факти: https://ec.europa.eu/bulgaria/events/vaccination-campaign_bg