Посолство на Португалия в България и Португалски културен и езиков център Камойш - София с  подкрепата на Столична община представят пред жителите и гостите на град София изложбата „Световно наследство на ЮНЕСКО в Португалия“. Експозицията се намира в Галерия на открито – Градска градина пред Народния театър „Иван Вазов“ и ще бъде разположена в периода между 3 и 17 октомври 2022г.

Португалия е държава със силно богати и разнообразни природа и култура, които оставят за поколенията наследство с изключителна стойност.

Изложбата се състои от 28 пана, като е разделена  на две части – 17 пана, посветени на природното културно наследство (Светата обител Бом Жезуш до Монте в Брага; Централната градска част на Ангра до Ероижмо на Азорските острови; Манастирът на Йеронимитите и кулата Белейн в Лисабон; Манастирът в Баталя; Манастирът на Ордена на Христос в Томар; Историческият център  на Евора; Манастирът в Алкобаса; Културният пейзаж в Синтра; Историческият център на Порто, мостът Луиш I и манастирът Сера до Пилар; Обекти с праисторическо скално изкуство в долината на река Коа и в Сиега Верде; Лавровата гора на остров Мадейра; Историческият център на Гимарайш; Винарският регион Алто Доуро; Пейзажът от лозови насаждения на остров Пико; Граничният гарнизонен град Елваш и неговите укрепления; Университетът в Коимбра; Кралският комплекс в Мафра) и 9, посветени на нематериалното културно наследство (Фадо, популярната градска песен на Португалия; Средиземноморската диета; Алентежанската полифонична песен; Португалските звънци за крави; Производство на черна керамика; Лов със соколи; Глинените фигури в Ещремош; Карнавалът на Поденсе; Празниците в Кампо Майор).

Чрез фотографиите в изложбата можем да се разходим виртуално из невероятната Португалия, а от информацията ще научим много интересни и любопитни факти за културата и историята ѝ. Сред красивите фотографии ще видим и такива през погледа на български любители – Сони Бохосян (асистент в специалност „Португалска филология“ към ФКНФ в СУ) и професор д.ик.н. Марин Паунов (преподавател в УНСС).

Филм за долината Коа, която е една от природните забележителности, включени в списъка на ЮНЕСКО, ще бъде показан в рамките на 9-тия Фестивал на португалското кино, който ще се проведе от 4 до 8 октомври в кино "Одеон" в София, а входът е свободен.

Снимка: Camoes- Sofia

Чуйте повече от интервюто на Георги Митов с директора на Португалски културен и езиков център Камойш –София Анаиза Гордино  в превод на Зорница Стойкова, разположено в звуковия файл: