Националният съюз на трудово-производителните кооперации в България организира от 3 до 6 юни 2021 г. „КООП ФЕСТ – БАНКЯ“ под мотото „Заедно с хората с увреждания“. 

Фестивалът ще се проведе в Националния профилактично-възстановителен център (НПВЦ) „Жеравна“ – гр. Банкя. „Идеята за фестивал дойде по естествен път. Миналата година той се проведе в 8 града в страната. Хората с увреждания заедно със здравите хора можеха да танцуват, спортуват, готвят и засаждат дървета и получихме много добри отзиви от всички тях“, припомни в ефира на bTV Radio д-р Георги Георгиев- ръководител „Кооперативно развитие“ в Националния съюз на трудово-производителните кооперации. „Така решихме да се обърнем към Столична община- район „Банкя“, които откликнаха на инициативата ни и през миналата година“, добави той. Тогава се навършиха 125 години от кооперативното движение в България, което е сред първите в света. От район „Банкя“ „ни подкрепят при всяка инициатива, свързана с хората с увреждания, за да градим отговорни и толерантни местни общности, в които всички се чувстват ценени и заедно“, поясни д-р Георгиев. Целта на събитието е да се създаде максимално удовлетворителна среда за хората с увреждания.

            По време на фестивала ще се проведе поредица от културни и спортни събития. Предстои да бъде изградено и фестивално селце в двора на НПВЦ, където ще се предлагат различни продукти от специализирани предприятия за хора с увреждания. Д-р Георги Георгиев посочи, че „те работят на пазарен принцип и няма компромис с качеството и цената“. По думите му, „държавата трябва да ги изведе от режима „de minimis“, който регулира максималният размер на държавната подкрепа за бизнес организациите“. Той е регламентиран на 200 хил евро за период 3 години. „Част от подкрепата, които получават специализираните кооперации са предмет на държавната социална политика и не бива да се третират като минимална държавна помощ, с която се компенсират ограниченията“, коментира Георгиев. Такова решение е намерено в страни като Полша, но всичко зависи от българското правителство и в частност Министерство на финансите. Чуйте повече в интервюто на Георги Митов с д-р Георги Георгиев- ръководител „Кооперативно развитие“ в Националния съюз на трудово-производителните кооперации в звуковия файл

„КООП ФЕСТ – заедно с хората с увреждания“ ще бъде официално открит от кмета на район "Банкя" г-н Рангел Марков в 11:00 ч. и ще продължи с представяне на Дневен център за лица и деца с увреждания (ДЦЛДУ) „Жеравна“ към Национален съюз на ТПК и пресконференция.

В рамките на четири дни е предвидена разнообразна фестивална програма, която включва:

3 юни – четвъртък

от 14 до 16 ч. – Турнир по домино за хора с увреждания по системата СУЛЮ, организиран от Асоциация по настолни игри „Средец, уважаван и любим“

4 юни – четвъртък

от 14 до 16 ч. – Отборен турнир по градински шах за хора с увреждания, със съдействието на Асоциация по настолни игри „Средец, уважаван и любим“

от 16 до 18 ч. – Театрална работилница за хора с увреждания

от 19:30 ч. – Театрален спектакъл „Красавицата и звяра“ – постановка на детската формация на театър „Ведна“

5 юни – събота

от 10 до 12:30 ч – Работилнички за деца:
Асоциация на родители на деца с епилепсия
Българска асоциация за невромулскулни заболявания
Център за психологически изследвания

от 13 до 14:30 ч – Кулинарни изненади с Шеф Манчев (демонстративно готвене и дегустация)

от 14:30 до 15:30 ч. – Представяне на книгата „Разтуряй, Злато моме, магиите“ от Николай Милчев. Сборник разкази. Книгата ще бъде представена лично от автора.

от 15:30 до 17 ч. – Целият гняв – документален филм

от 17 до 17:30 ч. – Представяне на книгата "Разделеният ум" от д-р Джон Сарно, Издателство „Галекс“

от 19:30 ч. – Концерт спектакъл – Димитър Френски трибют на Том Джонс

6 юни – неделя

от 11 до 12:30 – Работилница за хора с увреждания „Шоколад“ (Шоколадова къща Станимира)

от 13:30 до 15 ч. – МИНИРАЛИ за хора с увреждания – централна алея парк „Кестените“, гр. Банкя

от 16 до 17 ч. – Демонстративен турнир по градинска табла за хора с увреждания (Асоциация по настолни игри „Средец, уважаван и любим“)

от 17:30 до 18 ч. – Награждаване на участниците във всички състезания

от 18 до 19:30 ч. – Фолклорен концерт – спектакъл