На 21 януари 2022г. от 12.00ч. на гара Септември ще потегли единствената теснолинейка в България, свързваща Септември- Добринище, но преобразена с арт мотиви от страната и света. „Това техническо чудо е построено изцяло с труд и средства на хората, които живеят в този регион“, припомни в ефира на bTV Radio авторът на проекта д-р Петя Илиева. „В целия свят сме много повече еднакви, отколкото различни. Много обща история имат хората от всички континенти. Това, което е различно между нас, трябва да търсим очарованието, поуката, красотата, а не противоречия“, обяснява тя мисията си за междукултурен диалог.

Във връзка с Европейската година на железопътния транспорт и 95-тата годишнина на единствената у нас действаща теснопътна линия, елементи от българския фолклор ще бъдат показани по достъпен начин, съчетани с образци от европейски и други държави. Художествени изображения от България и 19 страни вече красят вагон-бистрото на теснолинейката. Последните държави, които се присъединиха към инициативата, са Дания, Южна Африка, Молдова, Австрия, Израел. Молдова се представя с шевицата „Дървото на Живота“, която е техен национален бранд, прилича на бродериите от българските ризи. Австрия участва с изработен във Виена копринен тапет характерен за Двореца Шьонбрун, на който не отстъпват нашите макар и памучни тъкани. Израел запознава пътниците с мозайка от римска вила в Ципори, датирана към 3-ти век, и неизвестна тайнствена дама, наричана Мона Лиза от Галилея.

Освен „Алпийската железница на Балканите“, д-р Петя Илиева е автор и на променените визии на няколко превозни средства в София. В т.нар. „Галерия на колела“ един трамвай по случай 120 години от този вид транспорт, както и един софийски тролей, имат елементи от културното наследство на България и това на още 21 страни от 5 континента. Изкуството й се намира върху 33 електроразпредилителни кутии в столицата. През последните 3 години организира 3 изложби на същите изображения върху пана и ревю на традиционни костюми и музика.

Следващата идея на д-р Илиева е промяна на спирконавесите в столицата чрез изображения на елементи от архитектурата от други градове по света в хармония със столичната архитектура. През пролетта тя  очаква да  започне работата със спирка на площад „Славейков“.

„Това е моят начин да промотирам България по света. Това е и техният начин да представят страните си в България. Не е тайна, че публичната дипломация е най-действащият и най-мощен инструмент, от който част е изкуството“, подчертава д-р Илиева.

Преобразената теснолинейка ще се движи в този вид до 7 април 2022г.

Повече подробности ще научите в интервюто на Георги Митов с д-р Петя Илиева: