София получи титлата „Световна столица на спорта“ за 2024 г. Отличието се присъжда благодарение на мащабната и активна дейност, която бе развита като европейска столица на спорта през последните години. Удостояването с титлата на българската столица обявиха от ACES Europe – Асоциация на европейските градове и столици на спорта. София е избрана за иновативността и добрите практики, въведени като „Европейска столица на спорта“. Титлата „Световен град на спорта“ бе въведена от ACES Europe в сътрудничество с ЮНЕСКО и Комисия по спорта на ЕП.

"През 2021 г. въпреки пандемията София е домакин на 10 световни и европейски първенства и турнири, а събитията в спортната ни годишна програма са 109", заяви кметът Йорданка Фандъкова. Само по програма „Ваканция“ в продължение на два месеца седмично се включиха между 900 и 1500 деца в различни спортни активности.

"Столична община инвестира в развитието на спорта за всички възрасти. Подкрепя със специално създадена програма спортните клубове и детско-юношеския спорт. Спортните клубове са местата, където се откриват и създават бъдещите шампиони", каза Фандъкова. Тази година са подкрепени 140 спортни клуба. Столичният кмет изрази увереност, че с общи усилия столицата ще успее да се подготви и да се представи достойно през 2024г. Кметът постави и задача на Фондация „София – Европейска столица на спорта“ да проучи международния опит. Председателят на Столичния общински съвет Елен Герджиков допълни, че членовете на управителния съвет на фондацията са общински съветници от всички политически сили от СОС.

Анна Петракиева, директор на ПП „Витоша“ поясни как се подобрява инфраструктурата в планината. По думите й, са възстановени 11 чешми, 2 санитарни възела, детски съоръжения, туристическа инфраструктура, 5 беседки, 2 съществуващи люлки и др. „До края на октомври ще приключи почистването на езерото над Дендрариума“, уточни тя. Обновени са заслони на спирките по шосето към х. Алеко и на обръщателното ухо преди Щастливеца. Извършва се подновяването на туристическа и велосипедна маркировка на установени маршрути за планинско колоездене.

Фондация „София – европейска столица на спорта“ финансира издаването на Справочник, който да представи всички възможности за спорт, отдих и почивка в планината Витоша. Автор на изданието е изтъкнатият алпинист Дойчин Боянов, който е посветил години в изследване и разработване на темата. Боянов очерта създаването на по-добри условия за туристите в неравностойно положение. „Започна маркирането на нископланинската обиколна пътека, която е част от ОУП от средата на 50-те години на миналия век. През следващата година ще се маркира и среднопланинската обиколна пътека, която е на средна височина от 1300м“, каза той.

Най-мащабните събития от годишната програма за спортни дейности, които предстоят, разкри Дамян Диков- изпълнителен директор на Фондация "София – европейска столица на спорта". Предстои София Ърбан Зона Спорт, НДК 360 градуса, а на 10 октомври ще се проведе и Софийския маратон, където се очакват над 5000 участници. „Новото трасе е лицензирано с „бронзов етикет“- ниво, което е дадено от Международната федерация по лека атлетика“, подчерта той.

Чуйте повече в репортажа на Георги Митов: