По възхитителен начин Coyot съчетава традицията със съвремието в своята музика. На основата на фолклорното наследство идват модерните ритми в интересна – и печеливша – творческа концепция. „Експериментирам с различни песни и жанрове от много време насам. Най-успешното ми съчетание на традиционна музика с модерни бийтове е Love Myself on the Weekend. Бях я написал през 2015 г., но я публикувах чак през 2018 г. Години наред я държах на компютъра в студиото си без да правя нищо по нея. Но един ден прослушвах стари записи и попаднах на песента. Помислих си, че е много хубава и я качих в YouTube. На втория ден ми се обадиха от голямата гръцка звукозаписна компания Down to Earth Music. Те ме помолиха да я сваля от мрежата, тъй като ми предлагат да подпишат договор с мен. И така тя стана първата песен на Coyot.“ – разказа музикантът в студиото на bTV Radio.

Като основа на успеха си той определи „здравата работа“. „Работѝ много, може би ще копираш различни изпълнители, ще попиеш различни влияния. И по естествен път ще се изградиш като артист, ако през цялото време работиш сериозно.“ – посочва той.

От съвременната музикална сцена Coyot специално ни обърна внимание на музикантите със свой облик, като посочи, че има и лоша музика, която е много популярна. „Лично аз не се вдъхновявам от най-новата музика и от това, което е на върха в класациите. Винаги слушам стара музика – обичам джаз, класика, традиционната музика – фолклор от целия свят, Балкански, български. Преди няколко дни слушах изпълнение на кавал – прекрасен инструмент! Искам да продължа да експериментирам със звуците и ще видим какво ще се случи. Да се надяваме, че ще е хубаво!“

За сътрудничеството си с българката Алма той сподели: „Алма ми помогна във втората ми песен под псевдонима Coyot – Devil in Disguise. Тя написа текста и кантото. Преди няколко дни се видяхме отново на музикален лагер край Атина с много музиканти от целия свят. През цялото време работя върху много песни, изпратих ги на Алма, тя си хареса една и изпя вокалите. Може би това ще е следващият ми сингъл. Надявам се, защото песента става много хубава. Много ми харесва гласът й – фантастичен е!“ – въодушевен е музикантът.

Със своите песни и видеоклипове Coyot ни каните да видим света в цвят и ни призовава към откритост на възприятията. Към какво би искал да ни насърчи със своето изкуство? „Най-важното е да си себе си. Всеки е уникален и трябва просто да се изрази. Независимо какъв си, не се страхувай от себе си, не се крий. Същото е като в музиката – изразявай се. Всички хора трябва да правят това. Да не се крият зад маски.“

Интервю на Светослав Николов: