„Симпомите са общи- леко повишение на температурата следобед, отпадналост, безапетитие. Може да се появи суха кашлица при децата. Лимфните възли са увеличени, колкото грахово зърно и по-големи и са болезнени при опипване“. Това заяви в Световния ден за борба с туберкулозата /24 Март/ проф. Даниела Петрова - координатор на Експертния съвет по пневмология и фтизиатрия към Министерството на здравеопазването и началник на Отделението по белодробни болести в Клиниката по пропедевтика на вътрешните болести в УМБАЛ “Александровска”. „Преболедуваната инфекция от коронавирус SARS-CoV 2 е тясно свързана с някои форми на туберкулозата. В дисталните части на белия дроб се получава раздуване на були. При лица, боледували от туберкулоза, се реактивира старата туберкулоза“, посочи още проф. Петрова в ефира на bTV Radio.

„В клиничната практика се наблюдава развитие на кухини (туберкулозни каверни). При други пациенти протича като пневмония, но клиничната картина е по-тежка:  висока температура до 38-39 градуса, спад за няколко дни и ново повишение, появява се и кашлица със секрет. Основен белег на туберкулозата е, че в този секрет има кръв и кървави жилки. Прогресира лесната уморяемост, отпадналост, задух при минимални усилия и покой. Около 2-3 месеца след Covid-19, състоянието се влошава и при около 10 % процента от пациентите се развива активна туберкулоза“, допълни още прeподавателката в Катедрата по пропедевтика на вътрешните болести на Медицински факултет към Медицински университет, София, член е на Българското дружество по белодробни болести и на Европейското респираторно общество.

България е сред 20-те страни с високо ниво на заразени от туберкулоза, като класацията е водена от Испания, Германия и Румъния. Увеличава се процента на пациентите с мултирезистентна туберкулоза в България, Литва, Латвия, Естония, като страната ни е на челно място. „От доклад на СЗО има открити 206 030 души с мултирезистентна туберкулоза за 2019г. В България те са по-малко- 5-6 % от общо 3610 души“, подчертава проф. Даниела Петрова. По думите й,  „заразените с ХИВ са 18 пъти по-склонни да развият туберкулозна инфекция. Съчетанието ХИВ-туберкулоза може да представлява животозастрашаваща комбинация. През 2019г. 208 000 души са пострадали от свързана с ХИВ туберкулоза. Новооткритите през същата година е нараснал с 4 процента“. Според изтъкнатият медицински специалист, поради добрата превенция и профилактика, както и изградената Национална стратегия за борба с туберкулозата, у нас този брой е по-малък.

Във връзка с бежанския поток от Украйна, началникът на Отделението по белодробни болести в УМБАЛ “Александровска” алармира, че „украинските граждани представляват изключително високорискова група. Средният брой новооткрити пациенти с активна туберкулоза са около 30 000 годишно, като през 2021г. са 25 000 души. 22% от тях са с мултирезистентна туберкулоза. Освен това, Украйна и Русия заемат първо място по пациенти с ХИВ и СПИН“.

Проф. Петрова отбеляза, че в тази обстановка на война, украинските граждани, пристигащи в България, не носят медицински документи. „Задачата е да попълнят анкета, която трябва да се преведе на украински и руски и предлагам да има декларация за вярност на данните. Децата трябва да се преглеждат за кожен белег и след отрицателна Проба на Манту, да се проведе БЦЖ ваксина. Ако пробата е положителна, се продължава с други стъпки за установяване на активната туберкулоза“.  Според медицинският специалист, „трябва да се установи дали бежанците ще имат статут на пребиваващи за по-дълъг период от време. Тогава получават ЛНЧ, за да може всяка стъпка и манипулация или новооткрита туберкулоза да бъде записана в Туберкулозния регистър“.

Какво още сподели проф. Даниела Петрова - координатор на Експертния съвет по пневмология и фтизиатрия към Министерството на здравеопазването и началник на Отделението по белодробни болести в Клиниката по пропедевтика на вътрешните болести в УМБАЛ “Александровска”, чуйте в интервюто на Георги Митов в звуковия файл: