„София има 2 млн.души население през деня, като най-малко 1000 трябва да бъдат инсталирани“. Това заяви в ефира на bTV Radio проф. Иво Петров. Освен инсталирането на дефибрилатори, трябва  да се обучат хора, който да могат да го използват и при необходимост да дадат правилен електрически разряд, за да прекрати потенциално ритъмно нарушение. За момента са инсталирани дефибрилатори на 5 от най-посещаемите метроспирки в София. „Има между 6 и 8 случая на година в Метрополитен, като изключим големите стадиони, концертни и спортни зали. Те са посетени спорадично, а големите метроспирки са непрекъснато посещаеми“, отбеляза авторитетният кардиолог.

„Не е важно само инсталирането на автоматичните дефибрилатори, а и обучението на населението. С фондация „Три минути“ сме обучили повече от 150 души персонал от Столична община, Метрополитен и др. общински структури, за да ги използват по предназначение“, каза още проф. Иво Петров.

Според проф. Петров другата важна локация за поставяне на подобен тип машина е медицинските университети в България, където студентите да бъдат обучавани за работа с дефибрилаторите. Следващият дефибрилатор най-вероятно ще бъде дарение от Националния съвет по ресусцитация на Министерството на здравеопазването, за да бъде инсталиран там.

По повод Световния ден на сърцето – 29 септември той посочи, че българите сме в челните места, както по честота, така и по смъртност от миокарден инфаркт, мозъчен инсулт и белодробна емболия. За намаляване на случаите ще се задействат предложения за изработване на стратегии в унисон с европейските практики. Това са част от темите, които ще бъдат обсъдени на Националния конгрес на кардиолозите, който се провежда в курорта Албена.

Чуйте цялото интервю на Георги Митов с проф. Иво Петров в звуковия файл: