Какво представлява „сухият януари“ и за ползите от спирането на алкохола, разказа в интервю за bTV Radio психотерапевтът Детелина Стаменова.

„Има една модерна дума – детокс, която се употребява най-вече за начин на хранене, но би могла да бъде приложена успешно и към въпроса с алкохола. Не защото той, когато го употребявате разумно, би могъл да навреди толкова много, но като цяло хората, които коментират само толкова ли пием, аз пия много повече, всъщност не са лекари, нито психолози и не знаят какво се случва с телата им, нито с физическото и психическото им здраве. Може би не днес и утре, но в дългосрочен план, защото алкохолът не е нещо, което човек набира от дървото или което взема от земята, то е нещо, което изкуствено сме създали, нашите предци. Траките, на чиито земи живеем са правили толкова много вино, но те са го използвали в различни ситуации, по празниците, толкова много пиене, което има в момента не е имало преди 200 години“, посочи Детелина Стаменова.

Дори не е идеята, че човек ще стане алкохолик, ако пие, въпреки че при някои, при които има генетична предразположеност, но от гледна точка на психолога и психотерапевта, понякога, когато сме в трудни ситуации, хората посягат към алкохола като начин да си отпуснат малко душицата, но когато това е част от стила им на живот, те не усещат, че изпадат в капан, в който се намалява толерантността им към количеството, което изпиват, и след това – тъй като алкохолът не е създаден естествено, ние го правим, той е химикал, който влияе върху нашия мозък, влияе върху краткосрочната ни памет и една от причините за влошеното здравословно състояние на българите като нация може да бъде търсено и в това, че ние сме една от държавите в Европа, която е с най-висока употреба на алкохол на глава от населението“, посочи още Детелина Стаменова.

Цялото интервю можете да чуете на звуковия файл.