Голямата разлика при хората, които ще останат у дома, е, че са се отучили или нямат желание да се връщат към работната среда. Нeрядко сред близки и колеги се чува фразата: „Ако ме накарат да се върна в офиса, ще напусна“. Така психотерапевтът Детелина Стаменова коментира в ефира на bTV Radio ефектите от прекратяването на извънредната епидемична обстановка от 1 април, когато се очаква да отпадне и препоръката за работа от вкъщи или т.нар. „хоум офис“.

„Големите компании се чудят как да се запази човешкия баланс в отношенията между служителите“, допълни тя. По думите ѝ, липсата на социални контакти може да доведе до бавно навлизане в депресивно състояние.

Стаменова разкри, че според неорайхиянстовото (психотерапевтична теория и практика, сътворена и развита в контекста на телесно ориентирания психоанализ), мускулите закърняват при седене на неудобни столове. Това ще доведе до оплаквания, свързани с проблеми в костната структура на човешкото тяло. „Ще платим този данък за обездвижването и затлъстяването“, убедена е специалистката.

Според нея, работата от вкъщи засилва престоя пред мониторите на компютрите и мобилните устройства не само на служителите, но и на техните деца, което се отразява на семейната среда или партньорски взаимоотношения. Затова предприема пилотно проучване, с което да изследва промените в поведението и нагласите на малчуганите пред екраните, в което можете да се включите ТУК

Чуйте повече от интервюто на Георги Митов с Детелина Стаменова: