„Ние сме на първа линия. Словакия има обща граница с Украйна, която бе пресечена от близо 300 000 души. Държавата ни изпрати 500 войници за организиране на движението по границата, тъй като се получава струпване на хора. Правителството работи върху програма за интеграцията на бежанците от Украйна“. Това заяви пред bTV Radio Н. Пр. г-н Мануел Корчек – посланик на Словашката република в София. По думите му, голяма част от тези бежанци имат хронични заболявания и се нуждаят от здравни грижи. „Отворени са културни центрове, театри и общински сгради, за да получат първа помощ“, уточни дипломатът и допълни, че поискалите временна закрила на територията на страната имат право на работа.

„Самолетната връзка между България и Словакия е отворена, така че всички са добре дошли“, каза той.

Посланик Корчек присъства на откриването на словашки литературен кът в Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“. В него приятели и почитатели на забележителната култура на Словакия ще могат да открият уникални книги и артефакти. На събитието присъства и новия консул на страната г-жа Андреа Ваврикова.

Директорът на Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ доц. д-р Красимира Александрова отбеляза в ефира на bTV Radio, че този кът отразява общото ни културно наследство, история и литература. „През май предстои филателна изложба, която представя жизнения път на Светите братя Кирил и Методий. В библиотеката вече има кътове на Словения, Словакия, Нигерия, Азербайджан и Пакистан. „Има български кътове в Баку, както и в Албания. Водят се разговори за такива кътове в Словакия и Турция, така че ситуацията е динамична“, коментира доц. Александрова. „Ние сме отворени и ще има и украински кът, ако е заявен такъв интерес от Украинското посолство“, подчерта тя.

Чуйте повече в репортажа на Георги Митов: