Запустяло място в сърцето на София от вчера се превърна в сцена за културни прояви. Фестивалът „100 стола – Будапеща №1“  вече е открит на столичната улица Будапеща, като всички събития до 17 юли са с вход свободен. На място ще има зона за отдих сред зеленината, а затвореният досега двор на БАН е оживен със сцена и бар.

„Много хора се сещат за тези стълбища, често се снимат там. Хем притихваш, хем си в центъра на града и има гледка към бул.„Дондуков“", сподели в ефира на bTV Radio Антония Димитрова – част от организационния екип на „Колективът“ – платформата, която обединява граждани, бизнес и институции в трансформацията на градското пространство. По думите й, „всяко едно място има потенциал за отключване по безброй начини. Нужни са визия, решителност и собствена отговорност“. Антония Димитрова отбеляза, че общинските власти съдействат на младите хора, загрижени за развитието на градската среда. „Има трудности и бюрокрация, но сме благодарни за тази подкрепа, която е като попътен вятър“, подчерта тя. Чуйте повече в интервюто на Георги Митов с Антония Димитрова, разположено в звуковия файл:

 

Чрез фестивала всеки столичанин ще може да си представи как би могъл да изглежда градът с повече зелени, достъпни за хората публични пространства във всички квартали.Събитието бе открито с участието на Димитър Горчаков – синтезатори, Александър Деянов – Skiller – бийтбокс, Павел Терзийски – глас от формацията Clavexperience, която обединява джаз, реге, трип хоп и IDM.

Тази вечер от 19ч. Кирил Хаджиев, по-познат като Тино от „Гласът на България“, ще отпразнува рождения си ден заедно с публиката на  ул. Будапеща №1. След неговото участие за музиката до края на вечерта ще се грижи Насо Русков. Насо е добре познат за музикалната сцена в България като част от групите Babyface Clan, Imbeciles & the Poison Umbrella, Les Animaux Sauvages. На 16 юли от 19ч.  Cool Den ще завладеят публиката с малко пънк, хип-хоп, гръндж, рок, ска и реге, последвани от изявата на The Gentlemen. На 17 юли от 19ч. в открит урок със Swing Society всеки ще може да научи основни Соло джаз стъпки,  ще ги включи в хореография на музика от 30-те години на миналия век и ще може да импровизира. За джаз атмосферата ще се погрижат и Деси Андонова и Петър Георгиев (Пешо Китарата), които пресъздават суинг мелодии с акустична джаз китара и вокал. Ще прозвучат някои от най-разпознаваемите джаз стандарти, както и няколко скрити „диаманта“ от съкровищницата на американския суинг.