На 5 юни отбелязваме Световния ден на околната среда и ред инициативи ще ни покажат колко е важно да се грижим за нашата среда, опазвайки природата. Това означава високо качество на живот с по-малко замърсяване, по-красиви градски пространства и по-добро усещане като жители на града. „Тази дата е символична, но посланието й трябва да стане част то нашето ежедневие. Всички знаем колко е важно да живеем в среда, която е чиста, уютна и в която на нас ни е приятно да работим, да се разхождаме, да бъдем с близките си.“ – коментира пред bTV Radio Анета Савова от Столичен инспекторат.

От 1 до 5 юни инспекторите извършват проверките само с електромобили, велосипеди и пеш. Традиция е на този ден на паркинга пред административната сграда на Столичен инспекторат на ул. „Париж“ № 5 да има мобилен пункт за събиране на опасни и вредни отпадъци от домакинствата – лакове, бояджийски материали, препарати и химикали, които не бива да се смесват с битовите отпадъци. Цяла седмица тече друга инициатива за събиране на определените за това места на негодните автомобилни гуми, за да не бъде този отпадък нерегламентирано изгарян. Точките за събиране на опасни отпадъци и на автомобилни гуми са посочени на страницата на Столичен инспекторат НАЧАЛО (inspectorat-so.org), а информация за тях може да бъде получена и на телефона в оперативния център – 029875555.

„Имаме и малки съмишленици от няколко години – децата от 195 ОДЗ „Братя Мормареви“, които се учат заедно с инспекторите как да пазят околната среда, какво е важно в ежедневието.“ – разказа Анета Савова. Днес те представиха картини по темата „Аз и природата“. „През техните очи ще видим неща, които можем да коригираме в своето поведение.“ – изведе поуката тя.

До 5 юни инспекторите ще набелязват места за засаждане на цветя. „Призовавам семействата, които не са посещавали екопътеките в Мърчаево и Панчарево да се насладят на природата. Друго хубаво място е манастирът „Св. Мария Магдалина“ в гр. Бухово. Всички тези инициативи са малка част от приноса на всеки от нас, но ако дадем малко от себе си, нещата около нас ще изглеждат по-различни и красиви и ще сме по-удовлетворени от личния си принос към подобряване на средата.“ – коментира Анета Савова от Столичен инспекторат.
Интервю на Светослав Николов от предаването „За града“ на 3 юни.