Хумор и напрежение с център в темата за манипулацията ни поднася новият български игрален филм „Жълт олеандър“. Той се разпространява от bTV Studios и вече е на екраните в цялата страна. Когато използваме хората около себе си, манипулирайки ги за постигането на лични цели, печелим неприятности. Изкушение е, но е гибелно. „Жълт олеандър“ е филм на напрежението, на смеха и на поуките, които ще ни помогнат да избягваме подобни грешки. Още повече, когато днес трябва да умеем да прозрем за истината измежду лъжовното навсякъде около нас. Филмът разглежда и начина, по който се отнасяме към жените като към слабия пол, както и темата какво прави човек силен и какво го оставя слаб, а също и въпроса за отговорността към живота и към хората. „Жълт олеандър“ е филм за достойнството.

„Едва ли е имало период в човешката история, в който темите, които правилно изредихте, да не са били актуални. Ние сме късопаметни, бързо забравяме всичко, което ни се е случило и толкова пъти се е повторило в историята на света. Това са вечни проблеми, които са били в основата на човешкото общуване. Разглеждаме ги през смях, защото интелигентната комедия и самоиронията ни дават възможност да си говорим за наистина важни, често пъти – тъжни и страшни неща, по един по-лек начин. И все пак имаме възможност да говорим по тези теми, това е най-важното.“ – коментира в интервю по bTV Radio режисьорът и съсценарист на „Жълт олеандър“ Лъчезар Аврамов.

Човешката сила е в спокойното отношение, в разбирането на себе си и на хората, във вникването в ситуацията и адекватната реакция. „Неслучайно върховната християнска добродетел е смирението. То е може би единственият възможен защитен механизъм на човек към всичките безброй много изкушения, които денонощно ни се предлагат от всякакъв характер – емоционален, битов. Алчността е толкова пропита във всяка секунда от нашето живеене, че е изключително трудно човек да се опази от нея. Смирението е доброволен отказ от изкушенията и това е единственият възможен път към достойно и доблестно живеене, към намиране на баланс и ориентир в една все по-хладна вселена.“ – добавя Лъчезар Аврамов.

Филмът „Жълт олеандър“ е изтъкан от напрежение и от обрати от началото до края без моментът на изненадата да ни остави и за миг. „Ако са се получили нещата, то е благодарение на общите ни усилия.“ – казва Лъчезар Аврамов. За него незабравима ще остане работата с екипа. „Единствено мога да им благодаря. Това бе най-хубавото и фактът, че с много голяма част от тях сме приятели от години. Специално в един от дните ми се случи за първи път да усетя как целият екип искаме да направим хубав филм. Това бе прекрасно!“ – заключава той.

Интервю на Светослав Николов: