„Цяла година си давам сметка, че човечеството е в беда. Вече повече от година имам чувството, че зрителите започват да забравят какво беше това кино“, сподели в ефира на bTV radio режисьорът Виктор Божинов. Той коментира раздаването на златните статуетки, което ще се проведе на живо с публика, а не през електронни платформа, както „Златен глобус“,  при това с характерните изисквания за една церемония, като например официалното облекло. По думите му, Американската филмова академия дава надежда с присъствената церемония по връчването на „Оскар“. „Живото съпреживяване на киноизкуството е в неговата основа. Рано е да кажем, че киното е мъртво и трябва да отдадем предимство на платформите за показ“. Според него, номинацията на младата българска актриса Мария Бакалова „се случва може би веднъж в живота на всички ни. … Не съм изненадан, че много хора скочиха срещу филма и срещу самата Мария. Тези неща трябва да бъдат подминавани, тъй като в този скандал няма градивна основа“.

В рубриката „Гласът на киното“ Виктор Божинов акцентира на филмите, които тази седмица са включени в програмата на bTV Cinema в рамките на „Месеца на Оскарите“. Тази вечер, 12 април, от 21ч. тв.зрителите ще видят лентата “Довереникът на кралицата” на Стивън Фриърс. Според Божинов, режисьорът залага в своите филми на силните персонажи и тази лента не прави изключение. В образа на  Кралица Виктория се превъплъщава актрисата Джуди Денч, която има 6 номинации и само един „Оскар“ за най-добра поддържаща роля, спечелен през 1999г. за 6-минутното си изпълнение на Кралица Елизабет във „Влюбеният Шекспир“.

Утре от 21ч. BTV Cinema ще излъчи военната драма “Дюнкерк” с Кенет Брана и Том Харди. Режисьорът Кристофър Нолан също е сценарист и продуцент на лентата, който разчита на изключителната индивидуалност. “В стилистиката на Нолън, на фона на впечатляваща среда, се изгражда историята за преживяванията на двама войници, които ще бъдат спасени от настъпващата армия“, посочва Виктор Божинов. „Музиката (бел.ред на Ханс Цимер) създава едно постоянно подсъзнателно напрежение какво ще се случи и ще те държи през цялото време“, пояснява той.

В неговия личен Топ 3 от останалите заглавия на BTV Cinema през тази седмица, които са част от „Месеца на Оскарите“, са „доста мащабни филми- „Титаник“ /18 април, 21ч./, „Кинг Конг“ /17 април, 21ч./ и „Властелинът на пръстените: Двете кули“ /15 април, 21ч./

Най-новата кинорожба на Виктор Божинов е филмът “Голата истина за група “Жигули”, разпространяван от bTV studios. Официалната премиера предстои на 13 април в зала 1 на НДК, а от 16 април продукцията ще бъде показана във всички киносалони. „Създаването на филм има една цел- да се срещне със своята аудитория. Моментът е изключително точен за разпространение. След тази година на сподавени емоции, може би има нужда от такъв филм. Единственият нов филм след 16 април ще бъде именно „Голата истина за група „Жигули“. Надявам се, че  повече хора ще се престрашат да отидат да гледат кино. Мисля, че е безопасно, тъй като стоиш с маска и мълчиш и обмяната на въздушно-капкови флуиди е малка“, заяви Божинов.

Българска рок група от 80-те години, която се разпада, докато е на върха на славата си, се събира отново 30 години по-късно след неочаквано телефонно обаждане. Филмът е изпълнен с множество комични обрати и прави паралел между времето и музиката на бунтарите и днешното желание за промяна.Снимачният процес беше позитивен. По-важното беше сплотеността и желанието да се разкаже тази история пълноценно и позитивно, а не да потъваме в мрачни краски, обичайни за българското кино. Това не означава, че въпросите във филма не са сериозни“, добави режисьорът.

Какво още сподели Виктор Божинов пред Георги Митов, чуйте в звуковия файл: