„Според изследване на учени от Оксфорд, прогнозите за България са за нарастване на инсултите с 14 % към 2035г, живеещите с инсулт ще се увеличат с 3 %, а смъртността ще нарасне с 25%“. Затова алармира в ефира на bTV Radio Дорина Добрева - основател и председател на сдружението „Асоциация за инсулт и афазия“.

Инсултът е втора причина за смъртност по света. Според данни на Световната здравна организация 1 от 4 души е застрашен от инсулт. стартира кампания за разпространяване на адекватна информация сред населението, свързана с превенцията на заболяването. За целта ще бъдат ангажирани всички информационни платформи на метрото със съдействието на кмета на София Йорданка Фандъкова.

Тази година акцент на превенцията е високото кръвно налягане, като най-сериозен рисков фактор при инсулт. Според статистиката един от всеки петима европейци е с високо кръвно налягане, което не се лекува или наблюдава правилно. Миналата година посланията с постери на видими места в столичния Метрополитен и градските спирки бяха обявени за „Най-успешна кампания в страните със среден и нисък доход“ от Алианса за борба с инсулта в Европа (SAFE).

Доброволци от Асоциация за инсулт и афазия ще помогнат на столичани да се информират относно безплатното приложение за Android и MacOS “Рискометър”. То е иновативен и доказан инструмент в целия свят за индивидуална оценка на риска от инсулт и превенция на инсулта, като вече е достъпно и на български език.

„Приложението е разработено в Университета в Оукланд. В него се попълват отговори на въпроси, касаещи диагностицирането и превенцията от инсулт. Може да го направите за себе си, а и за друг ваш близък“, уточни Добрева.

Снимка: Асоциация за инсулт и афазия

Дейностите на доброволците ще бъдат съчетани и с прояви на Българската лига  по хипертония в навечерието и на Световния ден за борба с хипертонията – 17 май, които ще се проведат във Военномедицинска академия.

Все още не е готов Националния план за борба с инсулта, след като на 8 декември 2021г. бе подписана декларацията, с която България приема Европейския план за борба с инсулта. „В момента няма напредък. Сформирахме менторски екип, с който да подпомогнем групите, които могат да създадат този план“, коментира Добрева. „В рамките на една календарна година се изготвя и внедрява такъв план. Той не е просто документ, а сериозен инструмент за работа“, допълни тя. Една от основните цели на Европейския план за борба с инсулта, припозната и от Асоциацията за инсулт и афазия в България, е да се намали броят на инсултите с 10 на сто до 2030 година, което може да се постигне с правилна превенция.

Чуйте повече в интервюто на Георги Митов с Дорина Добрева от „Асоциация за инсулт и афазия“: