На 6 май 2023г. от 19.00ч. в зала 1 на НДК световноизвестният оперен артист Роландо Вийязон ще дебютира на българска сцена със Софийската филхармония. Под палката на маестро Найден Тодоров знаменитият тенор ще представи емблематични за своята кариера оперни арии, както и традиционни песни. Събитието ще е със специалното участие на талантливото испанско сопрано Серена Саенц.

„Много съм доволен, че най-сетне ще изнеса концерт в София", заяви в първото си интервю за българска медия световноизвестният оперен артист Роландо Вийязон. „Оркестърът притежава огромен ентусиазъм и репутация. Много се вълнувам от възможността да правя музика заедно с този състав-  да репетираме, да се опознаем  и да представим програмата, която съм сигурен, че ще остави публиката изключително щастлива", добави той. По думите му, в програмата ще звучат произведения от Моцарт, Доницети, Верди, сарсуела и оперета.
 
Чуйте цялото интервю на Георги Митов с Роландо Вийязон, озвучено от Павел Сотиров и разположено в звуковия файл:

 
Билети - на касата на зала "България", на касите на НДК и в мрежата на Ивентим.
 
Според Роландо Вийязон, българската оперна прима Соня Йончева „не е просто голяма певица, а голяма артистка, с прекрасен глас и актьорски заложби". Припомняме ви, че и  двамата са отличени на конкурса "Опералия", организиран от Пласидо Доминго. 
 
 
„Операта се промени чрез медиите, а наличието на останалите медии оказа натиск върху това изкуство", убеден е Вийязон. „Истинското музикално преживяване е на живо. Записите и видеоклиповете в Ютуб са като снимките – ти не се влюбваш от една снимка, а се влюбваш в един човек. Снимките и видеоклиповете само представляват хората, въпреки че те ни сближават. Те не ни казват какво наистина има значение. В изкуството има значение да бъдеш част от публиката, за да слушаш и усетиш тези гласове, да вибрираш заедно с тях и до повярваш, че тези мелодии са безсмъртни. Така че от една страна,  всички тези технологични аспекти имат предимства за промоция, присъствие сред хора, които нямат възможност да посетят спектакъл или да опознаят това изкуство. От друга страна, недостатъкът им е, че понякога отдалечават публиката, която трябва да е в оперния салон, с успокоението, че ще имат достъп до операта чрез компютърния екран", казва той.
 
„Не се делим на артисти, а на хората от едно общество, което се вълнува от ужасите на войната. Винаги се чувствам съпричастен с подобни ситуации. Опитвам се да правя дарения на Червения кръст и да приканвам моите последователи да ги правят", добави именитият оперен певец.
 
 
Роландо Вийязон отдавна е спечелил любовта на публиката и критиката, която обсипва със суперлативи за неговия глас. Наричан „най-очарователният от днешните оперни певци“ (The Times) и с „чудесен мъжки глас…величествен, елегантен и силен“ (Süddeutsche Zeitung), Роландо Вийязон е признат за един от водещите тенори на нашето време. Той поддържа и успешна кариера като режисьор, писател и телевизионен водещ паралелно с блестящите си сценични превъплъщения.

Роден в Мексико Сити, той започва обучението си по музика в Националната консерватория на родната си страна, преди да се присъедини към младежки програми в оперните театри в Питсбърг и в Операта на Сан Франциско. Той бързо прави име на международната музикална сцена, след като печели няколко награди в конкурса Operalia на Пласидо Доминго през 1999 г. (включително наградата „Сарсуела“ и наградата на публиката). През същата година прави европейски дебют като Де Грийо в "Манон" на Масне в Генуа, като Алфредо в "Травиата" в Парижката опера и като Макдуф в "Макбет" на Верди в Берлинската Щатсопер. Оттогава Роландо Вийязон е редовен гост в държавните оперни театри на Берлин, Мюнхен и Виена, Ла Скала в Милано, Кралската опера Ковънт Гардън, Метрополитън опера в Ню Йорк и Фестивала в Залцбург, като работи с водещи оркестри и известни диригенти като Даниел Баренбойм и Яник Незе-Сегин. Като концертен певец той се е изявявал в Зала Барбикан в Лондон, Филхармониите в Берлин и Кьолн, Фестшпилхаус- Баден-Баден, Гевандхаус - Лайпциг, Академия „Санта Чечилия“ в Рим, Карнеги Хол в Ню Йорк и други. През 2011 г. Роландо Вийязон дебютира като режисьор в Лион и оттогава режисира постановки в най-големите европейски оперни театри. През 2007 г. тенорът става изключителен артист на Deutsche Grammophon. Той е продал над 2 милиона албума по целия свят и е записал над 20 CD и DVD, които са отличени с множество награди. Вийязон е и Кавалер на Ордена на изкуствата и литературата, една от най-високите награди в областта на изкуството и литературата във Франция – страната, в която живее. В началото на 2017 г. Роландо Вийязон беше назначен за Посланик на Фондация Моцартеум в Залцбург, а през юли 2017 г. беше назначен за артистичен директор на Седмицата на Моцарт в Залцбург от 2019 г. нататък.