На пътешествие в света на мюзикъла ще ни отведат на концерт спектакъл талантите от Русенска детска опера на 30 октомври от 19 ч. на сцената на Доходно здание. Вече девет години формацията образова и вдъхновява, изгражда артисти и публика. В Русенска детска опера участват между 35 и 50 деца от 1 до 12 клас. „Малките изпълнители излизат на професионална сцена с професионален оркестър и получават грижата на професионален сценичен екип.“ – подчертава сценаристът на формацията Илия Деведжиев. Обучението е в трите компонента на мюзикъла – танц, театър и вокално изкуство. През годините някои от участниците избират да продължат образованието си във висши училища по тези специалности. „Смятаме, че сме си свършили работата. И сега продължаваме да приобщаваме нови деца.“ – добавя диригентът и вокален педагог Свилен Димитров. Така талантливи ученици се привързват емоционално към изкуството и се изграждат като творци. „Те идват мотивирани, готови да научат колкото може повече. Това пък на нас ни дава криле да им дадем колкото може повече.“ – описва въздействието театралният педагог и режисьор Росица Миновска.

Русенска детска опера насърчава талантливите младежи да се развият в изкуството, но и изгражда нови публики. „Покрай участниците приобщаваме към сценичните изкуства доста други деца. Техни приятели ги виждат в нова светлина, привързват се към изкуството, идвайки на репетиция или премиера. И ако не станат артисти, то те поне ще бъдат възпитани в естетическо отношение като взискателна публика.“ – посочва Росица Миновска. „Русенска детска опера има важната мисия да привлече самите деца към изкуството и те да продължат своя път в него, но привлича и голяма публика – съученици, родители, роднини. Тя влиза не само на техни спектакли, а и на останалите продукции на операта. Така че това е мисия за продължаване на изкуството.“ – подчертава Свилен Димитров. Изграждането на нови публики е на много нива. „Маята на нашата детска опера дойде от Варненската детска опера, но по формат е уникална, защото нашите деца излизат на профеисонална сцена и изваждат на бял свят краен сценичен продукт. Деца играят за деца – тази формула работи много повече, отколкото можем да си представим. Техните връстници ги виждат как играят, пеят и танцуват.“ – добавя Илия Деведжиев.

На много нива е и изграждането на младите таланти. Свилен Димитров извежда важността на съчетанието на три вида изкуство, с които иначе децата обикновено се занимават поотделно – вокално, актьорско и танцово: „Правим сериозни произведения, които имат големи изисквания към вокалните качества на участниците. Работата върви много леко, защото децата са много мотивирани, с невероятни качества – и вокални, и актьорски, справят се много добре с тежките задачи. Това ще си проличи и в този спектакъл. Те искат да работят, искат да се развиват.“ С лекота работи и хореографът Малина Арнаудова: „Работата ни протича чудесно. Децата са мотивирани, чудесни, интелигентни и бързо напреднахме.“

С придобитите знания талантите имат и подготовка за участие в спектакли на Държавна опера – Русе. „Те съвсем отговорно се отнасят към задачата, навлизат неусеутно в голямото изкуство и започват да го възприемат по-лесно, започва да им харесва повече и с голямо удоволствие участват в тези спектакли.“ – очертава пътя напред диригентът Свилен Димитров. Дори почти изцяло от деца е актьорският състав на „Рицарски поход“ – постановка на Държавна опера – Русе, която бе отличена с две награди „Кристална лира“ от Съюза на българските музикални и танцови дейци.

Нова стъпка в развитието на талантите е тяхната предстояща премиера – „Пътешествие в мюзикъла“. Децата ще представят песни от произведения, които са от по-далеч назад във времето – „Уестсайдска история“, „Магьосникът от Оз“, „Клетниците“, както и от по-близки до съвремието „Малката русалка“ и „Красавицата и звярът“. Всяко е представен с няколко песни, а всички са обединени от свръзващ герой, който ни води в пътешествието. Характерно е, че изпълнявайки отделни песни, участниците не изграждат един образ в развитието на сюжета, а директно влизат в конкретни сцена и състояние. Това е поредно предизвикателство, в което младите таланти израстват. Част от тях наближават пълнолетие, а са били ученици от 2 – 3 клас, когато се е създавала Русенска детска опера. „Много е интересно да видиш едно дете, което е играло преди години лъжичка, как сега пресъздава образа на Жан Валжан. Доволни сме да следим този процес на израстване.“ – отбелязва развитието Росица Миновска. Малина Арнаудова добавя: „Виждаш как едни съвсем мънички деца започват да имат усещане за тялото, за пространството, за движението в него, за хореографията.“

Репортаж на Светослав Николов: