От 1 април 2021г. столичният район „Триадица“ стартира социалната услуга „Патронаж +“, чрез която се осигурява пазаруване и помощ в домакинството на пенсионери над 65 години, хора с увреждания над 54 години с решение на ТЕЛК над 90 процента, социално слаби и карантинирани във връзка с коронавируса.

„Досега се предвиждаше пазаруване, плащане на сметки и административни услуги. Сега ще можем да влезем в дома и да помагаме в домакинството- дребни ремонти, с психологическа помощ, посещение на медицински сестри и кинезитерапевт при нужда“, заяви в ефира на bTV radio зам.-кмета по социалните въпроси на район „Триадица“ Руслан Баждеков. „Всеки член от екипа, който посещава домовете на хората, изпаднали в нужда и, има удостоверение и указания с правомощията си. Те са снабдени с маски, дезинфектанти, гелове“, уточни той. По думите му, на всеки един от потребителите се предоставят веднъж месечно такива дезинфекционни средства.

„Лимитът е от 130 човека, които можем да обслужваме. Ще направим всичко възможно да увеличим броя, ако има интерес“, посочи Баждеков. „Има и две допълнителни програми. В асистентската програма се допускат вече и хора с личен асистент, които нямат документ от ТЕЛК. Другата програма „Топъл обяд“ продължава до края на октомври“.

Срокът на програмата е тригодишен, а финансирането е с европейски средства, като до края на годината са предвидени 240 хил.лв.  „Органът, който осъществява контрол, е Столична община, а в предишната „Компонент 3“ беше МТСП. „Компонент 3“ беше обхванала всички райони на столицата, а само 11 ще се включат в „Патронаж плюс“, като за останалите грижите ще бъдат поети от Столична община“, посочва зам.-кмета на район „Триадица“. Според него, „бюрокрацията в този проект сме изгонили до максимум“.

Чуйте цялото интервю на Георги Митов със зам.-кмета по социалните въпроси на район „Триадица“ Руслан Баждеков в звуковия файл: