Велинград пази жива и предава през поколенията традицията за изписване на великденски яйца по техника от чепинския край, при която с писалка и восък върху черупката се нанасят орнаменти, символизиращи жизнеността. И тази година в продължение на два месеца се провеждат обучителни ателиета, на 18 април ще се състои детски конкурс, а на Велика събота – общоградско изписване на голямо дървено яйце.

За да се съхрани традицията, Историческият музей организира ателиета, като предоставя на желаещите да се включат необходимите материали. Заниманията се провеждат във всеки работен ден от 9 до 15 ч. „Програмата започва през 1993 г. със създаването на първата изложба писани яйца от Чепинския край. Замисълът е да се покаже красотата на старата местна традиция, да се напишат яйцата с писалка и чист восък по съхранената техника на восъчния батик. В изложбата са експонирани и рисунки на художничката Мария Малчева, която представя стари чепински мотиви, орнаментика и колорит.“ – разказа по bTV Radio директорът на музея Стойчо Маров. В момента в колекцията на институцията има общи 1200 яйца от цяла България и от страните от Централна и Източна Европа, в които тази техника е позната.

На 18 април в ЦПЛР – ОДК за 22-ра година ще се проведе състезание за великденски писани яйца от Чепинския край с отбори от по шестима участници от всички училища и детски градини. „Някои деца идват подготвени и знаят как да пишат яйца от майки и баби, те продължават традициите. Изографисват се листенца, цветя, шевици по старинен традиционен метод. Излизат хубави, оригинални яйца, които се боядисват в червена боя, а жури с представители на Историческия музей и на Художествената галерия и с участието на майстори, преценява кои творби са най-оригинални.“ – разказа директорът на ЦПЛР – ОДК Катерина Мирчева.

На Велика събота на централния площад в града по традиция ще се проведе Голямото писане на яйца по техника от Чепинския край, като се боядисва голямо яйце, осигурено от Професионалната гимназия по дървообработване във Велинград. Тази година празникът е на 4 май. Събитието се организира от община Велинград съвместно с вестник „Темпо“. „Докато децата пишат яйца, тече програма с музикални изпълнения на млади участници от цялата община и от региона.“ – разказа Катерина Мирчева.

В следващите действия за съхраняване на културното наследство на Велинград Историческият музей съвместно с НЧ „Васил Левски – 1904“ подготвя проект за възстановяване на Каменския диалект. В една от многото образователни инициатива на ЦПЛР – ОДК през това лято ще се проведе третото издание на фестивала „Jazz Велинград“, организиран от Община Велинград с инициативата и медийното партньорство на Jazz FM от bTV Radio Group.

На снимката: момент от Седмото голямо писане на великденски яйца от Чепинския край през 2023 г.

Интервю на Светослав Николов с Катерина Мирчева – директор на ЦПЛР – ОДК – Велинград и с директора на Историческия музей в града Стойчо Маров: