70 години от създаването на Държавните архиви ще чества Държавна агенция „Архиви“ с изложби с ценни документи в София и в цялата страна и с валидиране на пощенска марка на церемония в столицата. Мотото на честването е „Памет, свързаност, възможности“. „Архивите са най-основната институция на паметта. Това мото съдържа в концентриран вид всичко, което представляват архивите. В тях е паметта на народа и на държавата ни. Идеята за свързаност предполага навлизането на дигиталните технологии. В архивите през последните години се извършва мащабна дигитализация на документите, тече документ на приемане на електронно родени документи. Това отваря необятни възможности пред професията и същевременно много задължава.“ – коментира пред bTV Radio председателят на Държавна агенция „Архиви“ доц. д-р Михаил Груев.

Изложби ще има в Архивите в цялата страна, а в София ще бъдат показани оригиналите на най-ценните документи на българската държавност – Търновската конституция, протоколите на Първото Велико народно събрание, което избира Княз Александър Батенберг, т.нар. Сребърна конституция, Манифеста за провъзгласяването на Независимостта. Изложбата ще остане в Изложбена зала „Архиви“ до края на октомври.

На церемонията по честването на 8 октомври от 11 ч. ще бъде валидирана пощенска марка. Ще присъстват президентът Румен Радев, главният изпълнителен директор на „Български пощи“ Деян Дънешки, министърът на културата проф. Велислав Минеков и художничката Ива Велинова, която е автор на марката. На изображението е Манифестът за Независимостта.

Неотдавна в Ютюб канала на ДА „Архиви“ за първи път бяха показани непубликувани снимки на Гунди и Котков.

„Опитваме се с възможностите на модерните технологии да стигаме до все по-широк кръг хора. Щастливи сме, че това има отзвук.“ – каза доц. д-р Михаил Груев. Това създава култура – на отношение към историята, на уважение към традицията, на връзка с големите личности в нашата история. „В процес сме на изграждане на студио за дигитализация на аудио и видео документи. Надявам се скоро да покажем и част от тези хиляди гласове от миналото. Тези записи са изключително важни за националната култура.“ – каза още председателят на Държавна агенция „Архиви“.

Интервю на Светослав Николов: