Сатиричният театър „Алеко Константинов“ в София ще отбележи един век от рождението на Радой Ралин. Събитието „100 години Радой Ралин – една красива грешка“, ще се проведе тази вечер, 27 април 2022 г., от 19.30 ч. По време на проявата ще бъде показан 40-минутен филм за писателя и общественик „Радой Ралин и времето“ на режисьора Илко Дундаков, откъси от спектакъл и песни по негови текстове. Йорданка Христова, Хайгашод Агасян и актьори от трупата на Сатиричния театър са сред изпълнителите, благодарение на които ще си спомним за големия Радой Ралин. В момента на книжния пазар предстоят изненади, сред които са сборник с избрана поезия, а тази вечер посетителите на проявата ще могат да се сдобият с фототипно издание на „Люти чушки“.

„Властта не се страхуваше, но се съобразяваше с Радой Ралин“, заяви за bTV Radio Кин Стоянов. Синът на Радой Ралин припомни, че „той беше популярен с честната си позиция не само сред читателите, но и сред наричаните „низови партийни маси“. Една по-тежка репресия срещу него нямаше да се хареса на тях, а партийната номенклатура се съобразяваше с това“.

„Най-важният урок, който ни остави Радой Ралин, не е реализиран“, подчерта Стоянов. По думите му, „неговият киносценарий за Левски все още не е заснет. В него Радой Ралин вложи цялата си душа, целия си опит и всички поуки, които един интелектуалец може да отправи към народа си. Ние сме обвързани родово с това, тъй като нашият прапрадядо, последният войвода от Априлското въстание Таньо Стоянов-Куртев е бил пълномощник на Васил Левски за Сливенския край, Котел и Жеравна".

Кин Стоянов разкри, че през 1995г. Общобългарската фондация „Васил Левски“ събра средства чрез всенародна подписка за заснемането на лентата, но парите са изгубени, след като са били вложени във фалиралата по-късно „Балканбанк“ на Иван Миронов. Родствениците на Радой Ралин ще обмислят нова кампания за събиране на средства.

Чуйте повече от интервюто на Георги Митов с Кин Стоянов, разположено в звуковия файл:

Радой Ралин е най-популярният псевдоним на Димитър Стефанов Стоянов, който е роден на 23 април в Сливен. Завършва гимназия в родния си град през 1941 г., след това записва право в Софийския университет. Изключен е за четене на "леви" стихове. По- късно пък е преследван от Държавна сигурност. Редактор във вестник „Стършел“, „Литературни новини“, в Студията за игрални филми, в Студията за хроникални и документални филми. За кратко издава вестник "Щастливец" през 1992 г. Радой Ралин почина през 2004 г. в София. Остава в историята и в литературата ни като един от най-непримиримите критици на социализма и един от най-острите и същевременно обичани сатирици.На негово име е наречен площадът пред бившето кино "Изток", близо до дома на сатирика. Там е поставена и негова бронзова фигура, дело на приятеля му, скулптора Георги Чапкънов. Отбелязването на 100 години от рождението му точно в Сатиричния театър не е случайно. Радой Ралин на практика е един от основателите на Сатирата, защото той се създава в резултат на добилите изключителна популярност в началото на 50-те години „Стършелови театрални спектакли”, инициирани от Радой Ралин, Валери Петров и Борис Априлов.

Отбелязването на 100-годишнината от рождението на големия писател, поет и сатирик Радой Ралин ще продължи на 29 април, (петък) в Столична библиотека, където Департамент „Нова българистика“ на Нов български университет организира Национална научна конференция. Особеностите на хумора в творчеството на Радой Ралин, мисловната му поезия, отношението му към образованието, прочитът на литературната критика за неговото творчество, са само част от темите, които ще бъдат дискутирани по време на конференцията. Националната научна конференция „100 години Радой Ралин“ ще се проведе от 10.00 ч. в зала „Вяра“ на Столична библиотека. Участниците във форума ще се опитат да анализират и оцелостят творческия свят и социокултурното присъствие на Радой Ралин от 40-те години на ХХ до началото на новия век. Ще представят разностранните превъплъщения на Радой-Ралиновата литературна личност: сатирикът и лирикът; драматургът и киносценаристът; белетристът и документалистът; антифашистът и доброволецът в последната фаза на Втората световна война; комунистът, превърнал се в дисидент; говорещият „народен трибун“; борецът срещу статуквото на живковизма; редакторът във вестниците „Стършел“, „Литературни новини“, „Литературен фронт“, в издателство „Български писател“ и в Студия за хроникални и документални филми, където създава поредицата киносатири „Фокус", носителят на награди и отказващият награди; моралистът, предизвикващ фалшивия обществен морал; диалогистът и самотникът.

Сред участниците на конференцията са проф. Божидар Кунчев, проф. Михаил Неделчев, проф. Пламен Дойнов, доц. Морис Фадел, доц. Росица Димчева, доц. Елка Трайкова, доц. Йордан Ефтимов, доц. Огняна Георгиева–Тенева, доц. Наталия Христова, д-р Мая Ангелова, Катя Зографова, Надежда Александрова и др.

Столична библиотека участва в юбилейните дни с изложба от книги на Радой Ралин от фонда на библиотеката. В експозицията са представени 35 заглавия - двуезичната книга „Афоризми“ с автограф на Радой Ралин за тогавашния директор на Столична библиотека Георг Краев, първото с почти инкриминиран тираж издание на епиграми „Люти чушки“ 1968 г., както и други ценни екземпляри на книгите му с лирика, сатира, проза, пиеси. Включени са и издания за уникалното му творчество и за колоритния му житейски образ.
Текстовете от конференцията ще бъдат публикувани в отделен сборник, а тематичната изложба може да се разгледа в Столична библиотека до 6 май.