Да събере през май 2022 нови книги за българските библиотеки по повод 24 май 2022 г. си постави за цел Сдружение за градски читални.

„Към този момент имаме 2093 книги, много от които вече не са при нас, а заминаха към библиотеки и читалища в страната. Сега целта ни е да ги удвоим. А имаме време до 31 май! Дори и след това да бъдат дарени, естествено, няма да ги върнем, те ще отидат там, където трябва.“ – каза инициаторът Иван Шишиев в интервю по bTV Radio.

Акцент в кампанията са съвременна българска литература и новоиздадени книги. Но са получени и детски енциклопедии и книги на чужди езици, които ще отидат към училищни библиотеки. Тази инициатива е крачка към по-голямото уважение към книгите и знанието, изтъква тяхната ценност. Даряват хора с големи и добри сърца.

„В техните думи и действия виждам най-вече надежда и огромен ентусиазъм. Без значение дали човекът носи една или 100 книги, имахме и дарители с по 200 – 300 книги, той прави това, за да сподели прочетеното. Така „Читалнята“ се превръща в място за споделяне на книги с цяла България.“ – посочва Иван Шишиев. Днес той изпраща книги на читалищата в Каварна, Ябланица и с. Окорш, Силистренско.

Дарения се приемат до края на май в „Читалнята“ в Градската градина в София всеки ден от 10 ч. до 20 ч. Всеки може безплатно да наеме книга от там, ставайки член срещу дарение от поне една книга.

„Така „Читалнята“ се превръща в негов дом, от който всеки ден може да си взима истории и нови и нови вселени. Това е едно от най-красивите неща, които може да предложи „Читалнята“.“ – добавя Иван Шишиев, инициатор за нейното създаване.

Интервю на Светослав Николов: