„София се разраства по практиката от другите държави в Западна Европа и Америка. Тя е космополитен център, в който се концентрира населението от порядъка на 20 процента. Други градове с подобна тенденция са Пловдив, Варна, Бургас и Русе“. Това заяви в ефира на bTV radio председателят на НСИ Сергей Цветарски.

 В навечерието на 18-ото преброяване на населението и жилищния фонд в България, той сподели, че сред новите въпроси, които ще бъдат зададени на гражданите, са свързани с дигитализацията и новите източници на енергия. По думите му, „Проучването ще бъде отворено за самопреброяване 10 дни. От 7 септември всеки гражданин може да посети страницата nsi.bg, където може да отвори и попълни въпросника. След 18 септември преброителите ще съберат идентификационния код, който се генерира. За останалите граждани, след 18 септември, те ще попълват въпросника на хартия“. Според Цветарски, „при предишните преброявания се наемаха 40 000, този път разчитаме на 30 000. Заявления за преброители се подават в съответната община, а точните условия са публикувани на сайта на НСИ“.

Снимка: Любомир Блатски, НСИ

В навечерието на най-всеобхватното статистическо изследване Националният статистически институт и Столична община в партньорство с Държавна агенция „Архиви“ откриха изложба, която представя исторически и съвременни данни от всички преброявания в страната. По 30 пана на български и английски език разкриват огромното богатство от демографски и социално-икономически данни, които родната статистика е събрала по време на преброяванията през последните 140 години. Колко е населението на България, колко са мъжете и жените, какъв е броят на домакинствата, в какви жилища и при какви условия живеят българите, какви са професиите, образователното ниво и икономическата им активност, колко са столетниците в България - за тези и още много други интересни факти разказват инфографиките, които Националният статистически институт е подготвил, за да запознае всички любознателни граждани с живота на българското общество от 1880 г. до днес. За визуализацията на данните са използвани съвременни графични и художествени средства, които представят информацията по достъпен и оригинален начин и улесняват нейното възприемане. Софиянци и гостите на столицата ще могат да разгледат постерите до 6 септември 2021г. на Моста на влюбените зад Националния дворец на културата.

Снимка: Любомир Блатски, НСИ

 

Чуйте повече от интервюто на Георги Митов с председателя на НСИ Сергей Цветарски в звуковия файл:

 

Снимка: Любомир Блатски, НСИ