Във връзка с предстоящото изграждане на разклонението на метролиния 3 промени ще има в маршрута на автобусни линии №73, 84, 184, N1, както и тролейбусна линия №5. „Предстоят промени и на ул. „Гео Милев“, отново във връзка със строежа на същото разширение, (конкретно) на автобусна линия №9“, заяви в ефира на bTV Radio изпълнителният директор на Центъра за градска мобилност Димитър Дилчев. Той уточни,  че „от днес започва работа и новата автобусна линия №288 с маршрут от автостанция „Гео Милев“ до Зоопарка. Това е първият нов транспорт, който ще минава по отворения нов участък на ул. „Филип Кутев“ (…) и е удобна връзка между метростанциите „Витоша“ и „Г.М. Димитров““.

Според Дилчев, „всяко едно увеличение на транспортните услуги означава повече превозни средства, повече шофьори, което към днешна дата се явява проблем за част от транспортните оператори“, напомни той. „Най-сериозната криза е в столичния автотранспорт. (…) Много са мерките, които трябва да се предприемат, но в повечето случаи става въпрос както за заплащането, така и за самите условия на труд“, каза още той и изрази надежда, че през следващите две години проблемът ще бъде разрешен. По думите на Дилчев, интересът към нощния транспорт не е толкова висок, колкото беше преди пандемията.

Безплатна карта за пътуване в градския транспорт ще могат да получат децата до 14 ненавършени години от 1 февруари 2024 година. Тя ще е електронна и със снимка. Превозният документ може да се получи във всеки обект на ЦГМ, като се предоставят документи относно възрастта на детето (акт за раждане, паспорт и т.н.), адресна регистрация на родителя (постоянен или настоящ адрес на територията на Столична община).

Картите на децата между 7 и 10-годишна възраст, които и към момента са безплатни, могат да бъдат удължени с 1 (един) месец. След това трябва да се заменят с новия вид превозен документ за деца от 7 до 14 години, който влиза в сила от 1 февруари.

Ако детето е на възраст между 10 и 14 години, можете да заредите картата му за един месец на цена от 15 лв. (за месец януари). От февруари ще може да ползва безплатната карта.

Учениците, студентите и докторантите продължават да пътуват при досегашните условия до края на месец януари 2024 г.Те могат да заредят месечна карта за 15 лв. и годишна карта за 180 лв.

Бюджетът във връзка с новите разпоредби все още е в процес на обсъждане. „Независимо от количеството продадени от Столична община карти, те се компенсират до размера на обявената в държавния бюджет сума“, обясни Дилчев.

Чуйте повече от интервюто на Георги Митов с изпълнителния директор на Центъра за градска мобилност Димитър Дилчев, разположено в звуковия файл:

 
От 06.01.2024 г. е разкрита нова автобусна линия № 288. Тя се движи с маршрут: от Автостанция „Гео Милев“, по ул. „Иван Димитров – Куклата“, наляво по бул. „Шипченски проход“, по бул. „Асен Йорданов“, по бул. „Д-р Г. М. Димитров“, по ул. „Филип Кутев“, по бул.„Черни връх“, по ул. „Сребърна“ до кръстовището с ул. „Могилата“ и по ул. „Филип Кутев“ до Автостанция „Гео Милев, двупосочно.
 
Започва изграждането на стартовата площадка за работа на тунелопробивната машина за строителство на тунелите на участъка от метрото през район „Слатина“. Във  връзка със строителството от 06.01.2024 г. се забранява влизането на пътни превозни средства по локалното пътно платно на бул. „Цариградско шосе“ между ул. „Димитър Моллов“ и транспортния изход на популярния ресторант за бързо хранене в района.  Движението ще се извършва по новоизграден обходен път, който ще замества затворения участък и ще осъществява връзка на локалното платно и бул. “Цариградско шосе“.  
 
От 06.01.2024 г. се въвеждат промени в маршрутите на тролеите, обслужващи линия № 5, автобусите от линии №№ 84, 184 и 73, както и автобусите от нощната линия Н1.
Маршрутът на тролейбусна линия № 5 се скъсява до УМБАЛ „Св. Анна“
. Тролеите ще се движат от надлез „Надежда“ по действащия маршрут до кръстовището на локалното пътно платно на бул. „Цариградско шосе“ с ул. „Димитър Моллов“ и надясно по ул. „Димитър Моллов“ до крайната станция на тролейбусна линия № 3 двупосочно. 
Маршрутът на автобусна линия № 73 се удължава до ж.к. „Младост 2“ като ще обслужва част от спирките на тролейбусна линия № 5.
➢   В посока ж.к. „Младост“ автобусите ще се движат от ж.к. „Овча купел 2“ до крайната спирка „Ж.к. "Младост 1“ по действащия маршрут, където ще имат престой за зареждане в рамките на 6 минути и продължават по ул. „Андрей Сахаров“ и по ул. „Свети Киприян“ по маршрута на тролейбусна линия № 5 до крайната станция в ж.к. „Младост 2“; 
➢   В посока ж.к. „Овча купел“ автобусите ще се движат от ж.к. „Младост 2“ по маршрута на тролейбусна линия № 5 до спирка „Ж.к. "Младост1“. Оттам ще  продължават по действащия маршрут до кръстовището на  ул. „Йерусалим“ с ул. „Митрополит Серафим Сливенски“, наляво по ул. „Митрополит Серафим Сливенски“ до ул. „Д-р Стефан Чомаков“, наляво по ул. „Д-р Стефан Чомаков“, надясно по ул. „Димитър Моллов“ и наляво по локалното пътно платно на бул. „Цариградско шосе“ по маршрута до ж.к. „Овча купел 2“.

Тролейбусите от линия № 5 и автобусите от линия № 73 ще спират на всички съществуващи автобусни и тролейбусни спирки в променените участъци на маршрутите.
Спирка „УМБАЛ Св. Анна“ в посока център ще се измести на ул. „Димитър Моллов“, на 40,00 метра преди локалното платно на бул. „Цариградско шосе“.

Автобусните от линии №№ 84 и 184  в посока летище София ще се движат по променени маршрути. Автобусите ще се движат от ул. „Ген. Гурко“ по обичайните си маршрути до спирка „Хотел "Плиска“, оттам направо по централното пътно платно на бул. „Цариградско шосе“ до пътния възел с бул. „Александър Малинов“ и надясно по бул. „Христофор Колумб“ по действащите маршрути до летище София двупосочно.

Автобусите ще спират на всички съществуващи автобусни и тролейбусни спирки в променения участък.
Интервалът на движение на автобусна линия № 73 се намалява от 13 – 14 минути на 9 – 10 минути. Тролейбусна линия № 5 запазва интервала си на движение, а интервалът на движение на линии №№ 84 и 184 се увеличава от 20 на 24 минути.

Автобусите от нощна автобусна линия № Н1 ще се движат по променен маршрут в посока ж.к. „Люлин 1, 2“,  както следва: от ж.к. „Младост 4“ по действащия маршрут до кръстовището на  бул. „Александър Малинов“ с бул. „Андрей Сахаров“, направо по бул. „Александър Малинов“, надясно по централното пътно платно на бул. „Цариградско шосе“ и от Площад на авиацията по действащия маршрут до ж.к. „Люлин 1,2“ двупосочно.
Автобусите ще спират на всички съществуващи автобусни спирки в променения участък на маршрута.