„Не е необходим зелен сертификат в градския транспорт, но въведените мерки трябва да се спазват“. Това заяви в предаването „За града“ по bTV Radio директорът на Центъра за градска мобилност Димитър Дилчев. По думите му, градският транспорт работи при едни и същи условия от 1,5 година.  „Носенето на маски е задължително. Дезинфекцията продължава и в метрото, и в касите за продажба на превозни документи“, добави той. „Контролът за спазването на мерките и е в правомощията на МВР и РЗИ. Нашите колеги единствено могат да проверяват редовността на превозните документи“, уточни Дилчев.

Нови 30 електробуса се въвеждат в експлоатация, като се  очаква  нова доставка от 52 превозни средства в парка на „Столичния автотранспорт“. В момента най-новите електробуси се използват по автобусна линия № 6 „Автостанция „Гео Милев” – с. Герман и временната линия № Е20Т, която замества трамвайна линия № 20 за времето на текущия  ремонт на релсов път при сп. „Кожухарска индустрия“ в столицата, който продължава до края на седмицата. Новите електробуси са климатизирани, разполагат с видеонаблюдение, със зарядни устройства за мобилни телефони. Те са нископодови, имат рампа за трудноподвижни хора и за майки с детски колички. Електробусите използват съвременните бързозарядни технологии, базирани на ултракондензатори, което им позволява да зареждат на крайните спирки в рамките на 6 –7 минути, да улавят енергия при спиране и да я оползотворяват.

Димитър Дилчев коментира, че вдигането на цените на тока оказва съществено влияние върху разходите на транспортните оператори в София. „На годишна база те ще нараснат с между 6 и 7 млн. лв. за Метрополитен, с около 2 млн.лв. - за „Столичния електротранспорт“, а увеличението на газа и дизеловото гориво -  допълнително с 10 млн. лв. разходи над  планираните за „Столичния автотранспорт“. Призовавам отговорните фактори в държавата да се замислят за необходимите компенсации“, подчерта той. Директорът на Центъра за градска мобилност отбеляза, че тарифната политика е в ръцете на Столичния общински съвет и за момента темата за повишаване на цените на превозните документи не е обсъждана.

Ново улеснение за паркиращите в столицата е новото мобилното приложение Sofia Plus, което трябва да помогне на шофьорите да освободят лесно автомобила си от поставена „скоба“. Апликацията, подходяща както за Android, така и за iOS, се изтегля безплатно и изисква еднократна регистрация. Чрез нея ще може дистанционно с кредитна или дебитна карта да се заплати освобождаването на задържания автомобил. По този начин отпада необходимостта да се заявява освобождаване от „скоба“  по телефона до Информационния център на дружеството, което досега беше единствената опция. Няма да има нужда водачът да стои до автомобила и да чака мобилен екип „Скоби“ на ЦГМ. Веднага след отстраняване на „скобата“, той ще получава съобщение, че е необходимо да плати нов престой или да премести автомобила си. Чрез Sofia Plus може да се плати таксата за освобождаване от „скоба“ на автомобил, който не е на самия водач, а например на негов приятел или роднина. Достатъчно е да се въведе номера и данните на банковата карта. „При извършване на регистрация се въвежда регистрационния номер на автомобила с латински букви….Най-често погрешно той се изписва на кирилица“, каза още шефът на Центъра за градска мобилност. Засега „средната употреба на приложението е 20 пъти на ден за освобождаване на скоби. Натоварването на всички услуги в едно приложение не е добро решение. Практиката по света е различните услуги са да бъдат в различни приложения“, посочи той.

Чуйте подробности в интервюто на Георги Митов с Димитър Дилчев: