Симеон Алексиев, Асен Шопов и Мими Николова са сред носителите на наградата „Икар“ на Съюза на артистите в България. Днес организацията обяви отличените в специалните категории и номинациите в останалите. „Номинациите казват, че дори в тази криза българският творец не спира да работи, не губи чувството си за хумор и дуендето, което притежава, за да прави стойностен театър.“ – коментира в интервю по bTV Radio председателят на Съюза на артистите в България Христо Мутафчиев.

Отличието „За чест и достойнство“ е присъдено на актьора от Пловдивския драматичен театър Симеон Алексиев. „Той е оставил толкова много след себе си!“ – каза за наградения Христо Мутафчиев. Носители на тази награда през годините са били Велко Кънев, Тодор Колев, проф. Крикор Азарян, Чочо Попйорданов. Асен Шопов е удостоен с „Икар“ за изключителен принос. „С трайна следа по сцените на цяла България.“ – отбеляза за него председателят на Съюза на артистите в България. Като безспорен фаворит за наградата за изключителен принос към музиката той определи Мими Николова.

Наградите ще бъдат връчени на Световния ден на театъра, 27 март. Режисьор на спектакъла е Стоян Радев, а музикални изпълнения ще поднесат Любо Киров, Стенли и самият Христо Мутафчиев, който ще изпее „Където няма време“. Водещ ще е актьорът Роберт Янакиев. Церемонията по традиция ще бъде предшествана от „Софийски театрален салон“, на който публиката ще може да види спектаклите с номинации за отличията. „Очаквайте много театър, и то различен. Всеки театрален институт в България има свой облик и държи на визитната си картичка. Ще видите много интересни и много разнообразни спектакли.“ – обеща Христо Мутафчиев.

Пълния списък на носителите на специални отличия и на номинираните можете да откриете на сайта на Съюза на артистите в България тук.

Интервю на Светослав Николов: