Наближава моментът, когато Intelligent Music Project ще представят България на „Евровизия“ с песента Intention. В навечерието на силната изява музикантите пуснаха още една песен от предстоящия албум на групата. New Hero има и дълбоко въздействащо видео. За всичко това разговарях с беквокалиста на Intelligent Music Project Славин Славчев. Той се включи по bTV Radio насред поредица от интервюта онлайн, на живо и на запис. „Това е част от играта, когато си в такова голямо събитие. Вчера беше втората репетиция с всичко, което реално ще се случи на полуфинала на 10 май. Чувстваме се страхотно! На сцената изглежда прекрасно, все по-уверени сме и сме все по-добре. Нямаме търпение да дойде 10-и!“ – сподели с огромен ентусиазъм Славин Славчев. Той покани слушателите ни да ги подкрепят с добра мисъл и с добро пожелание, а нашите сънародници в чужбина да гласуват за групата ни, както позволява регламентът.

През последните седмици Intelligent Music Project активно се срещат с публиката в турне, предшестващо „Евровизия“. В реакцията на зрителите Славин Славчев вижда висока оценка: „Много добре ни посрещнаха навсякъде. Дори бях изненадан колко хора знаят текста на песента ни и пеят заедно с нас. Имаме много голяма подкрепа – от публиката, от всички, с които се срещаме, от делегациите на другите държави. В бекстейджа цари много добро настроение. Много добра енергия усещаме от всички!“

Тази енергия те акумулират за голямата изява на „Евровизия“. „Ще бъде страхотно рок шоу, с много огън, с много енергия, с жестоки светлини – светлинното шоу е невероятно. Визията ни много подхожда на песента и я извежда на друго ниво. Ние сме безкрайно щастливи от този факт!“ – споделя с вълнение Славин Славчев.

Само седмица преди несъмнено големия успех, очакващ Intelligent Music Project, групата пусна още една песен от предстоящия си албум Unconditioned с премиера през юли. New Hero идва с посланието да загърбим егото, гнева и страха и да започнем да живеем за хората около себе си. „Съвсем нормално е да си напомняме това. Много сме щастливи, че песента излезе сега, за да може нашите фенове да имат още една песен, която да слушат до излизането на албума!“ – разказа за емоцията на групата Славин Славчев.

Новата песен нейният автор – основателят на Intelligent Music Project д-р Милен Врабевски, представя с думите: „Ефективното действие в настоящето, независимо от трудностите, е ключът към прогреса. Важно е да знаем, че с красиви приказки нищо не е постигнато. Лесно е да стоиш безмълвен и да изпълняваш, каквото ти се казва. По-трудното, но единственото ефективно, е човек да има собствено мнение, собствен метод на съпротива към несправедливостта, макар и често в самота и неразбиране.“

Видеото към New Hero е силно въздействащо – призив към съпричастност, апел към човечност. То е с режисьор и автор на идеята за сюжета Кирил Киров – Кико, а оператор е Павлин Иванов – Bashmotion. За да го заснемат, музикантите се изкачват с инструментите си по паянтова стълба до покрива на изоставена сграда в бившия комбинат „Кремиковци“, край тях горят коли и столове. „Имаше доста екшън и екстремни преживявания.“ – спомня си с усмивка Славин Славчев.

Интервю на Светослав Николов: