София прави първата у нас правна клиника за жертви на домашно насилие. Създава се и втори кризисен център за пострадали жени и деца. По данни на националния омбудсман издадените ограничителни заповеди са над 3000, като 2/3 от тях са за защита на жени и деца. Към момента в столицата действа един кризисен център, който е с капацитет 8 места. За изминалата година в него са били настанени 40 жени, а на още 60 са предоставени различни услуги.

 „С кмета предлагаме две мерки. Първата е да разкрием още един кризисен център, който да е по-голям – с 10 места. Той ще бъде управляван от неправителствена организация с опит в тази дейност“, каза в ефира на bTV Radio председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев.

 В него ще се предоставят различни услуги – настаняване, консултации, необходимата първа подкрепа, както и психологичeска помощ.

 „Ние предлагаме и втора мярка – много иновативна на този етап и се надяваме тя да се превърне в национална такава. Става дума за правна клиника за защита на пострадалите от домашно насилие. Ще се предлагат консултации със специалисти адвокати по много специфичната тема с домашното насилие, водене на дела за издаване на ограничителни заповеди напълно безплатно и ефективното налагане на ограничителните заповеди, доколкото зависи от съответните организации и адвокати, разбира се. Наличието на опитен адвокат, който да хване за ръка буквално лицето, което има нужда от подкрепа, да координира с институциите и да изисква от тях ефективното приложение на ограничителните заповеди, е решаващо“, сподели още Георгиев.

По думите му обаче има проблем с ограничителните заповеди, защото няма единен регистър за тях.

 Очаква се в началото на март СОС да разгледа двата доклада и да ги одобри. Законът предвижда за тези социални услуги да се избере кой да ги предоставя. Тази процедура отнема 3 месеца. След като се избере изпълнителят започва и самата работа по тях. Очаква се новият кризисен център и правната клиника да заработят през лятото.

 Чуйте цялото интервю на Тереза Захариева с Георги Георгиев.