Фотоизложбата „Красотата на Хърватия" на Марко Върдоляк бе подредена в галерията на открито в градината „Кристал" в столицата. Поводът е, че през 2022 година Хърватия и България отбелязват 30 години от установяването на дипломатическите си отношения. 

„Красотата на Хърватия" е история, разказана в 26 фотографии на световноизвестни, но и по-малко известни места от всички области на Хърватия. Това е фотопанорама за богатото културно-историческо и природно наследство в рамките на географски погледнато сравнително малка по площ държава, пълна с биоразнообразие и създадени от човека паметници.

Впечатляваща с цветове, тематична и богата на съдържание, отпечатана в голям формат, заедно с кратко фактическо описание и QR код, на който може да бъде намерена допълнителна информация за всяка една от дестинациите. Този разказ в снимки отново ще напомни на посетителите защо Хърватия е наричана „перлата на Средиземноморието", едно истинско бижу в сърцето на Европа и една от най-популярните туристически дестинации в света.

Изложбата се организира и финансира от Министерството на външните и европейските работи на Хърватия.

Марко Върдоляк е многократно награждаван хърватски фотограф и оператор. До момента той е публикувал единадесет фотографски монографии - „Област Загреб“, "Национален парк Бриюни“ (2010), „Невероятна Хърватия“, „Нерезине“, „Национален парк Рисняк“, "Загреб“, „Архипелагът Лошин“, „Размерът на скромността“, фотографска монография за красотата на женското тяло "1/250 сек, f16, xx", „Национален парк Бриюни“ (2016) и съавторска монография с художника Димитрие Попович "Те са тук“.

В допълнение към други награди и признания, Върдоляк печели и най-престижната професионална награда в Хърватия - „Тошо Дабац“, за своя принос в утвърждаването на художествената фотография и цялостното фотографско изкуство в Хърватия.

Представя работата си в стотици изложби, в Белгия, България, Ватикана, Гърция, Дания, Ирландия, Исландия, Италия, Канада, Латвия, Литва, Полша, Русия, САЩ, Словакия, Украйна, Финландия, Хърватия, Черна гора, Чехия, Швеция.

Чуйте повече от интервюто на Георги Митов с посланика на Република Хърватия у нас Н.Пр. Ясна Огняновац в превод на Анастасия Виденова: