250 км измина пеш в София само за няколко месеца Николай Александров и получи награда като един от най-активните потребители на приложението SofiaCoin. То бе разработено от „Асоциация за развитие на София“ и Столична община, за да насърчи активното придвижване в града и да идентифицира най-използваните пешеходни и велосипедни маршрути.

„Това приложение показва на общината, че има и хора, които не се бутат в задръстваният. Ходя доста пеш и се придвижвам с велосипед. Това не е новост за мен. Има ползи за здравето, има ползи за града, сам избираш маршрута си – чувството е на свобода.“ – коментира по bTV Radio Николай Александров.

Приложението е активно от миналия декември и до момента в него са отразени близо 5 000 придвижвания пеш, с колело или със скутер, като изминатото от потребителите разстояние е над 7400 км. Това е спестило на града 300 кг въглероден диоксид, над 7 кг азотен оксид и килограм и половина фини прахови частици.

„Данните от приложението ще се използват в новата програма за ремонт на тротоарите и улеснено придвижване в града. В момента организираме състезание със студенти за изработване на камери-броячи за велосипеди, правим и калкулатори, които изчисляват здравните и икономическите ползи от активното придвижване в града. Като най-голяма иновация предстои въвеждането на обществен транспорт на повикване.“ – описа предстоящото Саня Раева от „Асоциация за развитие на София“.

SofiaCoin е изработено по проект ИНОЕЪР, съфинансиран от Европейския фонд за регионално развитие.

Интервю на Светослав Николов: