Концерт на жанровото многообразие – от класиката до поп музиката със специален акцент върху произведения от българската музикална история, ще поднесе Софийският духов оркестър на концерта си от цикъла „Остров на музиката“ от 19:30 ч. на 12 юли. Събитието ще се проведе на Лятната естрада в Борисова градина при вход свободен. „Остров на музиката“ се организира от Общински културен институт Дом на културата „Средец“ и е част от Лятната културна програма на Столична община. Проектът се реализира с финансовата подкрепа на Министерството на културата, а Jazz FM от bTV Radio Group е медиен партньор.

„Остров на музиката“ ни посреща със седем изключителни концерта при свободен вход на Лятната естрада в Борисова градина всяка сряда на юли и август - bTV Radio

В интервю по bTV Radio художественият ръководител на Софийския духов оркестър и диригент на този концерт Юли Дамянов описа музикалното пътешествие, на което предстои да се насладим. Началото ще поставят „Фанфарите“ от „Тъй рече Заратустра“, след което ще чуем валс из втора джазова сюита на Шостакович и инструментална версия на класиката на Едит Пиаф „Не съжалявам за нищо“. В програмата са още „Портрет Сантана“, „Пея под дъжда“, „Здравей, Доли!“. Във втората част на концерта ще прозвучат хитове на Франк Синатра и Бени Гудман, музика из „Цар Лъв“ и „Зорба гъркът“, творба от Христофор Раданов и сюита ABBA Mia. Преди концерта, в 19 ч., на сцената ще излязат деца от Украйна и юноши, които ще представят хип-хоп изпълнения. 

В лятната програма на Софийския духов оркестър – състав към Общински културен институт Дом на културата „Искър“, предстоят още два концерта в собствената поредица „Музикални петъци“. Те се провеждат също на Лятната естрада в Борисова градина и ще ги чуем на 14 и на 21 юли под диригентството на Васил Делиев. На 28 юли предстои петият концерт от проекта „Кино по ноти“, подкрепен от Национален фонд „Култура“. От 21 ч. на гърба на Дом на културата „Искър“ ще се прожектират кадри от любими филми заедно със звуковите ефекти, а оркестърът ще свири на живо. Като много атрактивен описа концерта Юли Дамянов. Ще прозвучат хитове от „Индиана Джоунс“, „Междузвездни войни“, „Малката русалка“, „Цар Лъв“, „Гладиатор“, а в програмата са и песни на ABBA, както и Money Makes the World Go Round от „Кабаре“.

В проекта „Кино по ноти“ Софийският духов оркестър изяви и разви таланта на столични ученици и студенти. „Концертите досега бяха много добре посетени. Още на първия с участието на певци от 144 СУ „Народни будители“ залата бе изпълнена с деца, родители, приятели. На втория концерт със студенти от „Нов български университет“ получихме такъв топъл и сърдечен прием от изключително компетентна публика! На третия дойдоха много студенти от Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“ – той бе с участието на обучаващи се в класа по сценично майсторство на проф. Виолета Горчева.“ – разказа Юли Дамянов. Последният концерт от проекта е на 2 октомври.

Но преди това, на 16 септември, с концерт на Софийския духов оркестър ще бъдат отбелязани 70 години от основаването на ОКИ Дом на културата „Искър“. Солисти ще са Васил Петров, Еделина Кънева, детски ансамбъл „Врабчета“.

Интервю на Светослав Николов: