Всичко за историята на най-късата пешеходна улица в София „Малко Търново“, определяна от мнозина като най-чаровната, ще узнаем на специално събитие в петък, организирано от #soSofia. Най-ранните сведения за живот на това място са от 4500 г. преди новата ера. „Тя е пресечна точка на най-различни истории, които свидетелстват за богатата на пластове история на града ни.“ – коментира пред bTV Radio основателят на #soSofia Адрияна Михайлова. С цел да разкаже тези истории, организацията създава проекта „Малко Търново – улица на времето“, подкрепен от Столична програма „Култура“ и партньори.

„Живот на това място е имало още по време на каменно-медната епоха. По римско време тук е имало театър с размери, подобни на Колизеума в Рим. През Средновековието улицата се е казвала „Часовникова“, тъй като на върха ѝ е имало часовникова кула. Там се е оформил и живял часовникарският еснаф. Историята продължава с поставянето на жълтите павета в центъра на София. Около средата на миналия век бар „Луна“ е бил място за среща на софийската бохема. Цар Борис III често се е отбивал там след концертите в зала „България“. Срещу входа на бара е вратата на Държавна сигурност, през която в килии били вкарвани непокорните младежи. Сградите по протежение на улицата са образци на модернизма.“ – разказа за богатата история на „Малко Търново“ Адрияна Михайлова.

Специалното събитие на 16 юли от 19:30 ч. ще разкаже тези истории чрез изкуството. От екипа на Младежкия театър се включват Лили Гелева и Кирил Недков, които под режисурата на Анастасия Събева ще са главните разказвачи. Студио Phormatic подготвя мултимедия с архивни кадри от Държавна агенция „Архиви“, Регионален исторически музей – София, БНТ, „Стара София“ и „Изгубената България“. Ще чуем музиката на ученическия духов оркестър Junior Band. Васко Кръпката ще изпълни песента на Георги Минчев „Музикантска съдба“, в която се разказва за килиите на Държавна сигурност. В събитието се включват и Free Sofia Tour. Съвместно със Storytel Александър Шпатов ще представи своите емблематични софийски истории, а Павлина Делчева-Вежинова ще прочете откъси от книгата си „По дирите на изчезналите софийски кръчми“. В бар „Луна“ ще има кабаретна програма, пресъздаваща настроението там от първата половина на миналия век. Събитието ще завърши с диджей парти.

Така, узнавайки повече за историята на своя град, ще се свържем по-силно с него и ще бъдем по-грижовни, ще сме по-активни членове на обществото. „Събитието цели изграждането на истинска градска идентичност. Емоционалната и лична връзка е най-прекият път да сме отговорни към средата, която обитаваме. От нас зависи как изглежда градът. Начинът да сме по-активни и загрижени за средата около нас граждани е чрез познаване на историята, на символите на града и уважението към тях. Това ще се отрази позитивно на средата.“ – убедена е Адрияна Михайлова. Следващото специално събитие на #soSofia ще е посветено на НДК по повод 40-ата му годишнина.

Интервю на Светослав Николов: